Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 17:01

  Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην κρατική μηχανή

  Κομισιόν: Η ΝAVTEX της Τουρκίας στέλνει το λάθος μήνυμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Η ανάγκη οριστικοποίησης του πιο δύσκολου Προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, αλλά και του πακέτου της ΔΕΘ, είναι το πιο "ορατό" φορτίο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ένα παράλληλο τροχάδην με πολύ συγκεκριμένα και πεπερασμένα χρονικά περιθώρια.

  Έχει στόχο την επόμενη μέρα και τη διασφάλιση της μέχρι... κεραίας απορρόφησης των κονδυλίων των 32 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα έως και το 2026 μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Το μεγάλο στοίχημα είναι η καταγραφή και η επίλυση έως το τέλος του έτους των πολύ μεγάλων διαχρονικών "ασθενειών" στην υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Και τούτο διότι, εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ, τα οποία δίνουν την ευελιξία αντικατάστασης έργων και παράτασης των περιθωρίων ολοκλήρωσης ή τη "μετάταξη" επενδύσεων σε επόμενη προγραμματική περίοδο, στην περίπτωση του νέου Ταμείου Ανάπτυξης οι κανόνες είναι εντελώς ανελαστικοί.

  Το σχέδιο που θα υποβάλει κάθε κράτος μπορεί να αναθεωρηθεί ουσιαστικά μόνο μία φορά, ενώ υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια συμβασιοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων.

  Οι δημοπρασίες

  Οι πολυδαίδαλες και χρονοβόρες διαδικασίες μελετών ωρίμανσης αλλά και δημοπρασίας των έργων και των επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελούν πλέον μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει πολύ προσεκτικά μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη αλλαγή όλου του πλαισίου σύναψης των δημοσίων συμβάσεων: από τις προκηρύξεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες έως τα περιθώρια προσφυγών.

  Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να εκσυγχρονιστεί και να υποβοηθηθεί το πλαίσιο ωρίμανσης των έργων μέσα από τις διαδικασίες προμελέτης και μελέτης, αλλά και να ενισχυθεί όλη η κρατική μηχανή που συνδέεται με την ενεργοποίηση και την ολοκλήρωση επενδύσεων, ιδιωτικών και δημόσιων.

  Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όλα να είναι έτοιμα την 1/1/2021. Επίσης θα πρέπει να επιλεγούν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, έργα και δράσεις οι οποίες να έχουν τον μέγιστο βαθμό ωριμότητας. Και τούτο ούτως ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος για απώλεια κονδυλίων.

  Η επιλογή 

  Η επιτροπή που έχει συσταθεί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, έχει δεχτεί τις πρώτες προτάσεις των υπουργείων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις από τις 24 Αυγούστου. Βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους ούτως ώστε να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις, αλλά και για να φανούν οι διασυνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των υπουργείων για από κοινού πρωτοβουλίες.

  Έμφαση δίνεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή δράσεων όπως, για παράδειγμα, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να δώσει μέσω αύξησης της φορολογικής βάσης επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για μείωση φόρων.

  Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να στηρίξει και πρόσκαιρες ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών αν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν κόστος το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Επίσης μπορούν εμμέσως να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο αν μέσα από παρεμβάσεις του Ταμείου καλύπτεται, για παράδειγμα, ένα μέρος από μέτρα στήριξης που αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση πληρώνει με κρατική δαπάνη.

  Οι πρώτες προτάσεις

  Ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για  τα έργα που θα ενταχθούν στο σχέδιο ανάκαμψης έδωσε προσφάτως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ανέφερε πως η πρόταση που πρέπει να υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Επίσης, "μόνο ώριμα έργα μπορούν να ενταχθούν". Αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ΑΑΔΕ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη δημιουργία νέων αποταμιευτικών προϊόντων, τα λεγόμενα PEPP (πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν), αλλά και στις δύο βασικές προτεραιότητες για πράσινες επενδύσεις (όπως είναι το ανανεωμένο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", με πιθανή επέκτασή του σε επαγγελματικά και άλλα ακίνητα και δίκαιη μετάβαση) και σε ψηφιακές δράσεις στο κράτος και στις επιχειρήσεις.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ