Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 12:10

  Διήμερες διαβουλεύσεις στο περιθώριο του Eurogroup για τα μέτρα στήριξης, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις

  Διήμερες διαβουλεύσεις στο περιθώριο του Eurogroup για τα μέτρα στήριξης, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Διαδοχικά θα είναι σήμερα τα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Βερολίνο με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης και άλλους εκπροσώπους των Θεσμών πριν το αυριανό Eurogroup, στο οποίο θα αποφασιστεί ο βαθμός ευελιξίας για τη λήψη μέτρων στήριξης. Θα συζητηθεί και το πλαίσιο καλύτερης ενίσχυσης και επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων που θα συνδυαστούν με επενδύσεις στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης που ακόμα βρίσκεται στα σκαριά.

  Ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για το Βερολίνο και για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, μετά από μήνες "αποστασιοποίησης" της πανδημίας.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σήμερα έχει προγραμματίσει ένα σερί επαφών με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholtz και με τον Υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group Jörg Kukies. Επίσης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe.

  Αύριο το πρωί λαμβάνει χώρα η σύνοδος του Eurogroup και ακολούθως του Ecofin. Για την Ελλάδα έχει ειδική σημασία η χρονική συγκυρία, λόγω των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης αλλά και για τις φοροελαφρύνσεις μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα. Επιπλέον αυτών η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή της να αυξήσει και τα επόμενα χρόνια σημαντικά τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και  θα πληρώσει τα 1,4 δισ. ευρώ αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

  Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες ενημερώνοντας για τη σημερινή σύνοδο  εκτίμησαν ότι δεδομένης της πορείας της πανδημίας η δημοσιονομική ευελιξία είναι λογικό να συνεχιστεί και το 2021. Ωστόσο μένει να φανεί από τις τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών αν η υφιστάμενη ρήτρα γενικής διαφυγής θα  γίνει λίγο πιο "περιοριστική" με στόχο την παροχή μέτρων στήριξης αλλά και την σταδιακή προσπάθεια επανόδου σε μία δημοσιονομικά ουδέτερη θέση, υπολογίζοντας στο "καλό" σενάριο σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας το 2021.

  Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται στις συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα  - και σε επίπεδο EWG -  είναι με τα μέτρα στήριξης να λαμβάνονται με συνετό τρόπο και σταδιακά. Ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις και έχοντας κατά νου στη χάραξη των προϋπολογισμών του 2021 το βασικά σενάριο: αυτό δηλαδή της σταδιακής ανάκαμψης.

  Βεβαίως είναι σαφές ότι οι άγνωστοι "Χ" παραμένουν, όπως για παράδειγμα μία επανάληψη της κρίσης τον χειμώνα ή μία καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του εμβολιασμού. Μένει να φανεί έτσι αν ορισθεί μία επανεξέταση της δημοσιονομικής στάσης και του βαθμού "ελευθερίας" μετά από κάποιους μήνες, πιθανόν την προσεχή άνοιξη μαζί με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2021. Σε συνδυασμό και με την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης (που προς το παρόν καθυστερεί να οριστικοποιηθεί με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να αναφέρεται και σε χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των εθνικών σχεδίων).

  Η πιθανή αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και των υγειονομικών συνθηκών οδηγεί στην ανάγκη για πολύ προσεκτικά βήματα αναφορικά με μόνιμες παρεμβάσεις όπως μία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης  που εξετάζει η κυβέρνηση.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup θα παρουσιασθεί πόρισμα των θεσμών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Επιτροπή αναφέρεται στην ανάγκη για συγκεκριμένη "μέθοδο" που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων με ευρεία και σταθερή πολιτική υποστήριξη, ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη,  αποζημίωση αν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και με σταδιακή εισαγωγή τους, ώστε να γίνουν αποδεκτές.

  Στη σύνοδο της Παρασκευής θα γίνει και εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και για την αξία των μέτρων στήριξης, με στόχο να αποφασισθεί η αναγκαία δημοσιονομική ευελιξία του 2021 και άρα ο "χώρος" για νέες παρεμβάσεις.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, εστιάζοντας ιδίως στις προετοιμασίες που κάνουν τα κράτη μέλη επί του παρόντος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους το επόμενο έτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ