Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 21:40

  Η κυβέρνηση περιμένει "σήμα" από Βερολίνο για τα νέα μέτρα στήριξης και το Ταμείο Ανάκαμψης

  Η κυβέρνηση περιμένει "σήμα" από Βερολίνο για τα νέα μέτρα στήριξης και το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το "πράσινο φως" από το Βερολίνο και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που θα λάβει χώρα την Παρασκευή περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει τα περιθώρια που υπάρχουν για επιπλέον μέτρα στήριξης - πέραν των 24 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί - αλλά και για να μάθει πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα στο σκέλος της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την προσωρινή ατζέντα της συνόδου του Eurogroup, θα παρουσιασθεί πόρισμα των θεσμών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στην προσωρινή ατζέντα που περιγράφει το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ, έχει συντάξει ένα κείμενο επισκόπησης των πεδίων προτεραιότητας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Επιτροπή αναφέρεται στην ανάγκη για συγκεκριμένη "μέθοδο" που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων:

  * ευρεία και σταθερή πολιτική υποστήριξη,

  * ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη,

  * αποζημίωση αν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και

  * σταδιακή εισαγωγή τους, ώστε να γίνουν αποδεκτές.

  Θεωρεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως μέσο για να υπάρξει πρόσθετη ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι πόροι για επενδύσεις σε αυτό συνδέονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  Η μάχη ανά την Ε.Ε. για το δημοσιονομικό "χώρο"

  Στη σύνοδο της Παρασκευής θα γίνει και εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και για την αξία των μέτρων στήριξης, με στόχο να αποφασισθεί η αναγκαία δημοσιονομική ευελιξία του 2021 και άρα ο "χώρος" για νέες παρεμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, εστιάζοντας ιδίως στις προετοιμασίες που κάνουν τα κράτη μέλη επί του παρόντος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους το επόμενο έτος.

  Θα συζητήσει επίσης τη δημοσιονομική θέση (με δεδομένο πως τώρα ισχύει η ρήτρα γενικής διαφυγής).  Η ολλανδική πλευρά πάντως στο κείμενο της κάνει σαφές πως ενώ υποστήριξε την υφιστάμενη ευελιξία στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται συνεπάγεται κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και είναι επομένως ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους να συνεχίσουν να δίνουν προσοχή στη διαφύλαξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.

  Παρ' όλα αυτά η εκτίμηση είναι πως και το 2021 θα ισχύει η εν λόγω ρήτρα, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να δείχνουν την πρόθεση τους να "νοικοκυρέψουν" τα δημόσια οικονομικά.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται άλλωστε τις τελευταίες ημέρες και οι τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την Δευτέρα επανέλαβε την πεποίθηση του ότι "ταμειακά είμαστε καλά, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά". Εκτίμησε πως αυστηροί στόχοι δεν θα υπάρχουν και το 2021 στην Ε.Ε. μιλώντας για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής.

  Η κυβέρνηση πάντως ήδη έκανε το 1ο βήμα για νέα μέτρα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 4 δισ. ευρώ περιθώριο για παροχές, άνοδο κατά 1,4 δισ. ευρώ του περιθωρίου του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά και αύξηση κατά 600 εκατ. των αμυντικών δαπανών.

  Μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό το προσεχές Σαββατοκύριακο με βάση τα εν λόγω δημοσιονομικά περιθώρια άλλωστε έρχονται νέες διαβουλεύσεις με την Ε.Ε.: το πόρισμα των θεσμών για την 7η αξιολόγηση, αλλά και μία νέα διαπραγμάτευση για την 8η αξιολόγηση και τα κέρδη ομολόγων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ