Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Αυγ-2020 20:00

  Πρεμιέρα σε 3 άξονες για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Πρεμιέρα σε 3 άξονες για το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τους Δήμητρα Καδδά, Αλεξάνδρα Γκίτση, Χάρη Φλουδόπουλο

  H ενεργοποίηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Ομάδων Εργασίας του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τον ανασχηματισμό, δίνει το στίγμα της εντατικοποίησης του κυβερνητικού έργου με πρώτο στόχο να δομηθούν παράλληλα 3 δεξαμενές παρεμβάσεων: έργων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

  Υψηλά στη "λίστα" βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες ενεργειακά projects με έμφαση το νέο "εξοικονομώ" αλλά και έργα ΑΠΕ, και ανάπτυξης μεγάλων δικτύων, ψηφιακές και επιχειρηματικές δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις αγορές, στην προσχολική εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση. Οι παρεμβάσεις συγκεντρώνονται με βάση τις εισηγήσεις των ομάδων που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Στόχος είναι να "ξεδιαλεχτούν" για το σχέδιο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ όσες παρεμβάσεις μπορούν να οδηγηθούν σε συμβασιοποίηση μέσα στο 2021-2022 και σε πλήρη ολοκλήρωση το πολύ σε 5 έτη. Προκρίνονται, επίσης, όσα συνδυάζουν την τόνωση της αγοράς με τον στόχο της "μεταρρύθμισης" ή με τους δύο στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

  Με το ένα... πόδι στο ταμείο είναι μία σειρά από μεγάλα ιδιωτικά έργα, αλλά και η πρόθεση μείωσης εισφορών και φόρων. Και τούτο διότι ακόμη η Ε.Ε. δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο που θα ορίζει αν αυτές οι κινήσεις θα είναι επιλέξιμες..

  Οι 3 άξονες είναι οι εξής:

  - Τα μεγάλα έργα επικεντρώνονται στην ενέργεια και στην καινοτομία (με έμφαση στην ολική αναδόμηση του Δημοσίου) αλλά και σε ώριμες μεγάλες υποδομές.

  - Οι δράσεις συνδέονται κυρίως με τη στήριξη της επιχειρηματικότητα και της απασχόλησης, αλλά και με την ψηφιακή και την ενεργειακή μετάβαση του ιδιωτικού τομέα.

  - Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν και την προσπάθεια να ενταχθεί στο σχέδιο ένα μέρος από το κόστος για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (και αργότερα των φόρων), αφού, λόγω της πανδημίας, το 2021 θεωρείται ένα έτος κατά το οποίο ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου θα χρειάζεται πρωτίστως μείωση του λειτουργικού του κόστους. Περιλαμβάνουν, επίσης, την πρόθεση για μια μεγάλη παρέμβαση στο πεδίο της προσχολικής εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη και των θέσεων εργασίας αλλά και την ανάπτυξη υποδομών, αλλά και της ενεργού εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζόμενων με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

  Τα πρόσωπα

  Ο συντονισμός γίνεται από την 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή που ανήκει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και στην οποία μετέχουν, πέραν του Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη, οι κ. Άκης Σκέρτσος, Δημήτρης Σκάλκος, Αλέξης Πατέλης και Μιχάλης Αργυρού. Παράλληλα συνεδριάζουν οι 5 Ομάδες Εργασίας, μία για κάθε θεματική ενότητα που ανήκει στην ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας, Υποδομών και Ανάπτυξης.

  Ουσιαστικά δημιουργούνται 3 δεξαμενές έργων οι οποίες εναλλακτικά θα μπορούν να τροφοδοτήσουν είτε το σχέδιο ανάκαμψης των έως 32 δισ. είτε το νέο ΕΣΠΑ (20 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις ανάλογα με τους όρους που θα υπάρχουν μέσα στα νομικά κείμενα που θα εκδώσει η Κομισιόν αργότερα, πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο.

  Η διαλογή

  Αυτά τα κείμενα θα αποκαλύψουν και το κατά πόσο θα μπορούν να χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις και με ποιους όρους. Για παράδειγμα, αν θα επιτρέπονται και φορολογικά κίνητρα τύπου μείωσης φορολογικών συντελεστών ή σταθερού φορολογικού καθεστώς ή υπερ-αποσβέσεων. Αλλά και το με ποιους όρους θα μπορούν να εντάσσονται και άλλα έργα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τους δύο θεματικούς στόχους προτεραιότητας της Ε.Ε.: την ενέργεια και την καινοτομία. Όπως, για παράδειγμα, είναι οι μεγάλες υποδομές ή μία τουριστική επένδυση "παραδοσιακού" χαρακτήρα.

  Σε κάθε περίπτωση, στο νέο σχήμα των 32 δισ. ευρώ θα προκριθούν όσα έργα είναι ώριμα. Δηλαδή αυτά για τα οποία δεν θα απαιτείται μία διαδικασία ωρίμανσης και μελετών, που στην Ελλάδα διαρκεί γύρω στα 2-5 χρόνια.

  Και τούτο διότι το σχέδιο ανάκαμψης απαιτεί όλες οι δεσμεύσεις να ολοκληρωθούν έως το 2023 (το 70% έως και το 2022), και οι πληρωμές να γίνουν μέχρι κεραίας έως και το 2026. Μάλιστα υπάρχει ένας επιπλέον αυστηρός όρος που περιπλέκει τα πράγματα: το σχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο και θα εγκριθεί (στο καλό σενάριο) τον Απρίλιο του 2021, θα μπορεί να θεωρηθεί μόνο μία φορά, τον Απρίλιο του 2022...

  Έμφαση στο ΕΣΠΑ

  "Αυτό δεν σημαίνει πως το νέο ΕΣΠΑ θα τεθεί σε 2η μοίρα" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Τουναντίον, ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα (σχέδιο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) να τρέξουν παράλληλα λειτουργώντας συνδυαστικά. Το τρίτο σκέλος (αυτό της αγροτικής ανάπτυξης με τη νέα ΚΑΠ των 20 περίπου δισ. ευρώ) θα αφορά κυρίως αμιγώς αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και αγροτουριστικές και άλλες συναφείς παρεμβάσεις.

  "Αυτό που επιθυμούμε είναι να διπλασιάσουμε το κοινοτικό χρήμα που έρχεται στην Ελλάδα από τα 4-5 δισ. ευρώ τώρα στα 10 με 12 δισ. ευρώ ετησίως για να υπάρξει επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2-3 μονάδες" αναφέρει κυβερνητική πηγή που έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη του σχεδίου. Όπως επισήμανε και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης, έτσι θα δημιουργηθεί και ο δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να μπορέσουν ανεξάρτητα ενδεχομένως από το σχέδιο ανάκαμψης να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των φόρων.

  Το Ταμείο συνιστά ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project και απαιτεί μία πάρα πολύ έγκαιρη προετοιμασία κυρίως των δομών που θα υποδέχονται και θα ωριμάζουν όλα αυτά τα έργα, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Θα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι μηχανισμοί που αυτήν τη στιγμή δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνέργεια μεταξύ των παρεμβάσεων, εξηγούν οι ίδιες πήγες.

  Στόχος είναι το πρώτο πακέτο προτάσεων να τεθεί προς διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο στα τέλη του Σεπτέμβρη. Αν υπάρχει, βεβαίως, έως τότε έστω μία πρώτη εικόνα των νομικών κειμένων της Κομισιόν. Η ελληνική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης θα προσαρμοσθεί ανάλογα και θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, αν και εφόσον πρώτα υπάρχει η θετική επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Η πρώτη αυτή μορφή του σχεδίου ανάκαμψης θα τεθεί σε διαβούλευση πολλών μηνών με την Ε.Ε. Το πιο καλό σενάριο είναι να υπάρχει τελική απόφαση/έγκριση τον Απρίλιο του 2021. Παράλληλα, βεβαίως, θα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ.

  Δαπάνες από τώρα

  Τόσο το σχέδιο ανάκαμψης όσο και το νέο ΕΣΠΑ θα μπορούν εκ των υστέρων να καλύψουν δαπάνες για έργα, μεταρρυθμίσεις και δράσεις που έχουν ήδη γίνει. Αυτό σημαίνει –εξηγούν αρμόδιες πηγές– ότι "αν θεωρούμε ότι μία πρωτοβουλία είναι επιλέξιμη για μία από τις δύο δεξαμενές μπορεί από τώρα να τρέχει".

  Το άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτηθούν τα εν λόγω έργα από εθνικό χρήμα. Αυτός είναι και ο λόγος –όπως επισημαίνουν– που γίνεται προσπάθεια, όλο αυτό το διάστημα, να μην υπάρχει μεγάλη μείωση των διαθεσίμων (που αυτήν τη στιγμή φτάνει στα 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας).

  Επισημαίνουν μάλιστα ότι, παρά τους μεγάλους τριγμούς που παρουσιάζονται στον τουρισμό, η εικόνα των εσόδων και τον μήνα Ιούλιο προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πτώση μεν υπάρχει αλλά είναι ελέγξιμη, δηλαδή ανάλογη όπως αναφέρουν με αυτή του Ιουνίου (υπολογίζεται πως μπορεί να μην ξεπεράσει το 20%).

  Σε ιδιωτικές επενδύσεις και υποδομές το βάρος του Ταμείου Ανάκαμψης

  Ιδιωτικές επενδύσεις, έργα από την ψηφιακή οικονομία, την υγεία, την καθαρή τεχνολογία, την καινοτομία αλλά και ώριμα έργα υποδομών παίρνουν το διαβατήριο για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υποβάλει μέσα στον Οκτώβριο, για να έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Γιατί οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες, το χρονοδιάγραμμα σφιχτό και τα έργα σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια και ούτε μία ακόμη ευκαιρία, για την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας. 

  Στις υποδομές, τα πρώτα έργα που φαίνεται να παίρνουν το "εισιτήριο", προέρχονται από τη λίστα των 40 εμβληματικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ. 

  Μεταξύ αυτών είναι o αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος προϋπολογισμού 355 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο της περιοχής Καλοχωρίου προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, η συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση-διάθεση των επεξεργασμένων εκροών προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ. Επίσης το διαβατήριο παίρνει η επεξεργασία αστικών λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα και διάθεση-επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ αλλά και η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), προϋπολογισμού 325 εκατ. ευρώ. Στις εμβληματικές επενδύσεις, που θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, εντάσσεται και η επέκταση του λιμένος Πειραιά για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ.

  Ιδιωτικές επενδύσεις

  Εκτός από τα έργα ΣΔΙΤ και τις δημόσιες επενδύσεις, στη λίστα με τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμπεριληφθούν και ιδιωτικές επενδύσεις. Πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα περάσει από τις Βρυξέλλες, μιας και από τους βασικούς στόχους του Ταμείου είναι η στήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης και λόγω του γεγονότος ότι το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνουν Think Tank τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στους κλάδους που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη στη μετα-COVID εποχή, και που αποτελούν βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.: είναι η ψηφιακή οικονομία, η υγεία και η καθαρή τεχνολογία.

  Σύμφωνα με το ΕΥ, πέρυσι το 19% των επενδύσεων στην Ευρώπη κατευθύνθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργώντας το 15% των νέων θέσεων εργασίας, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, τομέα που σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, το ποσοστό των επενδύσεων φθάνει το 31% και των θέσεων εργασίας το 24%. Συγχρόνως, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα της ΕΥ, ένας στους τρεις επενδυτές (35%) εκτιμά ότι η ψηφιακή οικονομία θα αποτελέσει βασικό κλάδο που θα φέρει την ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Κάτι που υποστηρίζεται και εντός της χώρας.

  Ποιες μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις "βλέπουν" ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα

  Τουλάχιστον το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να κατευθυνθεί υποχρεωτικά σε πράσινες δράσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, με τον τομέα της ενέργειας να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη του στόχου της αποανθρακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε έργα ενεργειακών διασυνδέσεων και δικτύων ενέργειας, σε επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και στη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και οι οποίες θα βρεθούν ψηλά στη λίστα των προς χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Χαρακτηριστική του ρόλου που θα παίξει η ενέργεια στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αναφορά της έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία επισημαίνει ότι ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα θα απαιτήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια επενδύσεις σημαντικού ύψους, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις κρίσιμες υποδομές δικτύων ενέργειας ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτή, και τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον λιγνίτη. Συνολικά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις σε διάφορους τομείς ύψους 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 ή αλλιώς 4,38 δισ. ευρώ ετησίως.

  Παραγωγή "πράσινων" μεγαβάτ

  Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 20%, των επενδύσεων του ΕΣΕΚ αφορά σε έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας. Συγκεκριμένα, το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υλοποιηθούν επενδύσεις για την εγκατάσταση περίπου 9.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το 90% της ισχύος αυτής αφορά την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων φτάνει τα 9 δισ. ευρώ, δηλαδή την επόμενη δεκαετία αναμένονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Ήδη για το διάστημα μέχρι το 2025 υπάρχουν αρκετά ώριμα ή αναμένεται να ωριμάσουν μεγάλα επενδυτικά projects στους τομείς των χερσαίων αιολικών, της αποθήκευσης ενέργειας, των φωτοβολταϊκών. Μεταξύ άλλων, στη λίστα των προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων πράσινης ενέργειας περιλαμβάνονται: το μεγαλύτερο αιολικό project ισχύος 1. 000 MW στην Κρήτη από τους ομίλους Τέρνα Ενεργειακή και Κοπελούζου, το μεγάλο αιολικό project Αιγαίο Ζεύξη 706 MW της ισπανικής Iberdrola, το μεγάλο αιολικό της Μυτιληναίος στην Ικαρία, τα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Εύβοια, το Aegean Project για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες ισχύος 582MW της Eunice Energy, καθώς και άλλα αιολικά και φωτοβολταϊκά projects της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του ομίλου ΕΛΠΕ, αλλά και ξένων εταιρειών όπως οι γαλλικές EdF και Total Eren, η ιταλική Enel και άλλες. Σημαντικά επίσης έργα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα για χρηματοδότηση από το Tαμείο Ανάκαμψης είναι τα μεγάλα αντλησιοταμιευτικά έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι Ρεθύμνου και την Αμφιλοχία, ύψους 800 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα υβριδικά έργα που συνδυάζουν φωτοβολταϊκά με μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας κυρίως στα νησιά. Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές.

  Διασυνδέσεις - Δίκτυα

  Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, καθοριστικές για την επίτευξη των πράσινων στόχων του ΕΣΕΚ θα είναι οι επενδύσεις στον τομέα των δικτύων. Ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει για την περίοδο 2021-2030 επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ. Τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι οι διασυνδέσεις Κρήτης-Αττικής, Κυκλάδων-Αττικής, η επέκταση του συστήματος 400 KV στην Πελοπόννησο, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

  Εκτός από τις νέες επεκτάσεις και διασυνδέσεις του δικτύου μεταφοράς, καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος είναι η μεγάλη επένδυση για την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο θα εισέλθει στρατηγικός επενδυτής.

  Εξοικονόμηση ενέργειας

  Σύμφωνα με τους βασικούς στόχους που έχει θέσει το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει ανακαινιστεί ή να έχει αντικατασταθεί από νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το 15% των κατοικιών. Ο συνολικός αριθμός κτιρίων που πρέπει να ανακαινιστούν υπολογίζεται σε περίπου 600.000. Επομένως κάθε χρόνο θα αναβαθμίζονται ενεργειακά ή θα αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες. Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία και διατήρηση 22 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

  Η αρχή αναμένεται να γίνει φέτος με το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το οποίο για το 2020 αναμένεται να επιδοτήσει έργα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 850 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα βεβαίως θα είναι ανοιχτό και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα για το 2021 αναμένεται να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται να αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Η κυβέρνηση μπροστά στην επόμενη μεγάλη πρόκληση - Τα 72 δισ. και η ομάδα κρούσης που δημιουργεί ο Κ. Μητσοτάκης

  - Ώρα διορθωτικών κινήσεων από τον Κ. Μητσοτάκη -Ηχηρό στίγμα οικονομίας και Ταμείου Ανάκαμψης

  - "Βαρόμετρο" η πανδημία και το σχέδιο ανάκαμψης για τη μείωση φόρων – εισφορών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ