Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιουν-2020 08:00

  Στα "σκαριά" ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία

  Στα "σκαριά" ρύθμιση 24 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τη δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών του 4μήνου Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 σε έως 24 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους πληττόμενους εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

  Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη, επισημαίνοντας πως εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι "μεταφορά" και στα ασφαλιστικά ταμεία της εξαγγελίας που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις υπό αναστολή υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών και πολιτών προς την Εφορία.

  Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να μπορεί ένας εργοδότης ή ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος ανήκει σε πληττόμενο κλάδο να εξοφλήσει τις εισφορές του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου, του Απριλίου αλλά και του Μαΐου (η καταβολή των οποίων έλαβε, λόγω κορονο-κρίσης, παράταση 6 μηνών) είτε σε έως 12 άτοκες δόσεις είτε σε έως 24 έντοκες δόσεις, όπως θα ισχύσει και για τις υπό αναστολή φορο-υποχρεώσεις του ίδιου διαστήματος.

  Οι όροι ένταξης

  Για να ενταχθεί, όμως, ένας εργοδότης ή επαγγελματίας στη σχεδιαζόμενη αυτή έκτακτη ρύθμιση των12-24 δόσεων, θα πρέπει, έως τη στιγμή της αίτησης-ένταξης σε αυτήν, να έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές του για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

  Σημειώνεται πως από τον τρέχοντα μήνα είναι υποχρεωτική η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών όλων των πληττόμενων επιχειρηματιών, τόσο των εργοδοτών όσο και των επαγγελματιών.

  Οι εργοδοτικές εισφορές του εκάστοτε τρέχοντος μηνός πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη του επόμενου.

  Έτσι, για παράδειγμα, οι εργοδοτικές εισφορές του Ιουνίου απαιτείται να εξοφληθούν έως τέλη Ιουλίου. Οι τρέχουσες εισφορές του Ιουνίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του α’ δεκαημέρου του Αυγούστου.

  Εξάλλου, όποιος πληττόμενος εργοδότης ή επαγγελματίας θέλει να ενταχθεί στη σχεδιαζόμενη έκτακτη ρύθμιση των έως 24 δόσεων για τις υπό αναστολή εισφορές του θα πρέπει έως τη στιγμή της ένταξης του να έχει καταβάλει τις δόσεις από άλλες (ενεργές) ρυθμίσεις στις οποίες έχει υπαχθεί (π.χ. 120 δόσεις).

  Σημειώνεται πως έως τέλη Ιουνίου θα πρέπει όλοι οι πληττόμενοι εργοδότες και επαγγελματίες να πληρώσουν τις δόσεις των ενεργών ρυθμίσεών τους οι οποίες ανεστάλησαν, λόγο κορονο-κρίσης, για τον μήνα Μάρτιο. Περαιτέρω, έως τα τέλη του προσεχούς Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του Απριλίου, ενώ έως τέλη Αυγούστου απαιτείται να εξοφλήσουν τις δόσεις του Μαΐου.

  Για να μη χάσει, όμως, κάποιος οφειλέτης την υπό εξέταση έκτακτη ρύθμιση των έως 24 δόσεων, θα πρέπει, αφού ενταχθεί, να μην πάψει να πληρώνει εμπρόθεσμα όχι μόνο τις δόσεις της, αλλά και όλες τις υποχρεώσεις του για τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις άλλων ρυθμίσεων.

  Έτσι, για παράδειγμα, όποιος εργοδότης ενταχθεί στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των έως 24 δόσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει, για να μην τη χάσει, πέρα από τις δόσεις της, να πληρώσει έως τέλος Οκτωβρίου τις τρέχουσες εργοδοτικές εισφορές του Σεπτεμβρίου. Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές της δικής του ασφάλισης για τον μήνα Σεπτέμβριο. Επίσης, θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να πληρώσει, αν είναι ενταγμένος σε άλλη "ενεργή" ρύθμιση (ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ταμεία), την προβλεπόμενη δόση της.

  Εναλλακτικές

  Εναλλακτικά, όποιος επιχειρηματίας δεν θέλει να ενταχθεί στη σχεδιαζόμενη έκτακτη ρύθμιση των έως 24 δόσεων μπορεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα το οποίο ήδη προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των 6μηνων παρατάσεων, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους είτε επλήγησαν σημαντικά.

  Σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδοτικές εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 μπορούν να καταβληθούν έως τέλη Σεπτεμβρίου, αντί για τέλη Μαρτίου.

  Οι εργοδοτικές εισφορές του Μαρτίου 2020 μπορούν να πληρωθούν έως τέλη Σεπτεμβρίου, αντί για τέλη Απριλίου, οι εργοδοτικές εισφορές του Απριλίου 2020 μπορούν να εξοφληθούν έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι εισφορές του Μαΐου έως τέλη Νοεμβρίου. Κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα εργοδοτικούς κύκλους με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr, να εκδοθεί υπουργική εγκύκλιος με την οποία να αποσαφηνίζεται πως και οι πληττόμενοι εργοδότες οι οποίοι δεν προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας μπορούν να αναστείλουν για έως 6 μήνες την καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους προς τα Ταμεία (δηλαδή να πληρώσουν τις εισφορές Μαρτίου έως τέλη Σεπτεμβρίου κ.λπ.).

  Επίσης, αν ένας επιχειρηματίας δεν επιλέξει να ενταχθεί στην εξεταζόμενη έκτακτη ρύθμιση των 24 δόσεων για τις υπό αναστολή πληρωμές του 4μήνου Φεβρουαρίου-Μαΐου, μπορεί τις εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, με βάση και πάλι το ίδιο πλαίσιο, να τις πληρώσει σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ τις εισφορές του Απριλίου σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Οκτώβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ