Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 16:00

  ΔΝΤ: Μεγαλύτεροι οι τριγμοί από την υγειονομική κρίση - Σε ύφεση 10,2% φέτος η Ευρωζώνη

  ΔΝΤ: Μεγαλύτεροι οι τριγμοί από την υγειονομική κρίση - Σε ύφεση 10,2% φέτος η Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Νέες προβλέψεις οι οποίες δείχνουν ύφεση βαθύτερη κατά 2,7% φέτος στην Ευρωζώνη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  Σε μία επικαιροποιημένη έκδοση του World Economic Outlook που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί φέτος σε ύφεση 10,2%, για να ανακάμψει μερικώς (κατά 6%) το 2021, όταν τον Απρίλιο εκτιμούσε ύφεση 7,5% και το 2021 ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4,7%.

  Ανάλογες πιέσεις καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης, με τους πιο έντονους ωστόσο τριγμούς να καταγράφονται στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, στα κράτη δηλαδή που δέχτηκαν το πιο μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

  Δεν υπάρχουν στο επικαιροποιημένο κείμενο προβλέψεις για μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, το ΔΝΤ τον Απρίλιο ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2021.

  Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και σήμερα σε δηλώσεις του επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 8% στο σύνολο του έτους (σ.σ. δηλαδή το απαισιόδοξο από τα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και βασίζεται σε πτώση του ΑΕΠ κατά 16% στο β' τρίμηνο του έτους).

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδεινώνει και τις προβλέψεις του και για την πορεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών. Προβλέπει έλλειμμα στην Ευρωζώνη της τάξης του 11,7% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και άνοδο του χρέους με αναστροφή της τάσης από το 2021 και μετά.

  Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ επιμένει στις συστάσεις του για επιστροφή σε δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Μιλά επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ούτως ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία.

  Τα δύο σενάρια και το καμπανάκι για τον τουρισμό

  Το Ταμείο αναλύει και δύο εναλλακτικά σενάρια εκ των οποίων το ένα προβλέπει νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης στις αρχές του 2021, με τους τριγμούς να διαρκούν έως και το 2022.

  Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει μία σταδιακή ανάκαμψη η οποία θα αρχίσει το δεύτερο μισό του 2020 και θα είναι ταχύτερη από τις αρχικές προβλέψεις λόγω επαρκών υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν (lockdown) και των μέτρων στήριξης της αγοράς.

  Επίσης καθιστά σαφές ότι ο βαθμός απόκλισης των προβλέψεων είναι αυτή τη στιγμή υψηλός και προς τις δύο κατευθύνσεις.

  Αναφέρεται ειδικά στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης, κάνοντας ειδική αναφορά σε οικονομίες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό.

  "Οι νησιωτικές οικονομίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και όσες βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες προκλήσεις", αναφέρει.

  "Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν σε πολλά μέτωπα για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις" επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι "απαιτείται επειγόντως βοήθεια για ρευστότητα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοκ και προβλήματα εξωτερικής χρηματοδότησης".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΔΝΤ: Στο 4,9% η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, βλέπει άλμα στο χρέος και τα ελλείμματα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021