Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 11:22

  Σταϊκούρας: Υπό εξέταση νέα μέτρα στήριξης για νησιά και παράταση για το "Συν-εργασία"

  Σταϊκούρας: Υπό εξέταση νέα μέτρα στήριξης για νησιά και παράταση για το "Συν-εργασία"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν απέκλεισε νέα μέτρα για τα νησιά ή για παράταση του προγράμματος "Συνεργασία" στο σκέλος των εργοδοτικών εισφορών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Ανέφερε πως ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται, αλλά και πως υπάρχει πρόβλημα και με την εστίαση.

  Εξήγησε πως θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης στην αγορά στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της. Είμαστε εδώ με στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον, είπε. "Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο", επισήμανε.

  Έως τις 10 Ιουλίου είπε πως θα γίνει η πληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Εντάχθηκαν ήδη 118.000 εταιρείες, ενώ 54.000 μοιράστηκαν 605 εκατ. ευρώ στον 1ο κύκλο.  Επίσης 160.000 επιχειρήσεις έκαναν χρήση του συμψηφισμού ΦΠΑ.

  Περιέγραψε το πώς λειτουργούν 10 ταυτόχρονες πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ. Εκτίμησε πως μέχρι τέλος Ιουνίου θα "λειτουργεί η ελληνική οικονομία" όχι βέβαια "με το βέλτιστο τρόπο".

  "Πρέπει και η χώρα να αρχίσει να εισπράττει κάτι", είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην αναστολή πληρωμών. "Η άσκηση έχει μία δυναμική", πρόσθεσε.

  Για τις τράπεζες επανέλαβε πως "πρέπει να συγχρονισθεί ο βηματισμός της ελληνικής οικονομίας με το τραπεζικό  σύστημα" και την ανάγκη να πάνε στην αγορά τα χρήματα που εγκρίθηκαν από τα εργαλεία ρευστότητας. Αναφέρθηκε σε πολλαπλάσια ζήτηση που προκαλεί πρόβλημα αλλά και στα αιτήματα από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για λόγους φερεγγυότητας. "Δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων", είπε αλλά και "το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες" και εκτίμησε πως σε 2-3 εβδομάδες θα συμβαδίζει το τραπεζικό σύστημα με την αγορά.

  Είπε πως έγινε αίτημα στην Κομισιόν για διεύρυνση τις επιλεξιμότητας και σε "προβληματικές" εταιρείες (με τον όρο που χρησιμοποιεί η Κοινότητα  για επιχειρήσεις που έχουν χάσει τουλάχιστον το ήμισυ του κεφαλαίου τους λόγω ζημιών) για τα δάνεια προς επιχειρήσεις. Η ίδια διεύρυνση έχει ήδη εφαρμοσθεί για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή με την τροποποίηση της προηγούμενης Δευτέρας.

  Προανήγγειλε σύνοδο του Eurogroup την 1η εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή με συχνότητα που δεν είναι μεγάλη και άρα προς το παρόν εκτιμά πως δεν υπάρχει "ωριμότητα" για αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Παρέμεινε αισιόδοξος, αλλά όχι βέβαιος, για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Ωστόσο, επισήμανε πως αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι πότε θα έρθουν τα χρήματα της ΕΕ από το νέο πακέτο και επανέλαβε πως αναμένονται από το 2021.

  Είπε πως φτάνουν στα 37,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα έναντι 36,5 δισ. ευρώ μέσα Μαρτίου Εξήγησε πως το επόμενο διάστημα Ιούνιο – Ιούλιο "δεν θα  βγούμε στις αγορές", αλλά υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη και αν έρθει νέο κύμα υγειονομικής κρίσης φέτος.  "Θέλει μία προσοχή το πώς βγαίνεις" είπε, και εξήγησε πως έχει καλυφθεί το πιο μεγάλο μέρος των εκδόσεων και "δεν μπορείς να βγαίνεις στις αγορές κάθε μήνα".

  Προσδοκούμε προς το τέλος Ιουλίου να αρχίσουν να έρχονται χρήματα από την ΕΕ από τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασισθεί, είπε. Επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση 16% το 2ο τρίμηνο που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο και είπε πως στο σύνολο του έτους προσδοκούμε να έχουμε μία ύφεση περί το 8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ