Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 08:36

  Αναδρομικά συνταξιούχων: Το κρίσιμο 11μηνο και η δεύτερη διάσκεψη

  Αναδρομικά συνταξιούχων: Το κρίσιμο 11μηνο και η δεύτερη διάσκεψη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μια ανάσα πριν την τελική κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, το ερώτημα που δημόσια διατυπώνεται είναι ένα: Τελικά ποιους θα αφορά η απόφαση του ΣτΕ; Όλους τους δικαιούχους, ή μόνον όσους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο;

  Το ζήτημα είναι ότι η ερώτηση αυτή –βασανιστική για εκατομμύρια συνταξιούχους που δεν έχουν υποβάλλει προσφυγή ώστε σίγουρα να τους καταλαμβάνει η απόφαση- δεν είναι τελικά μόνο άτοπη, αλλά πιθανόν και υποβολιμαία αφού προκλήθηκε από τις διαρροές κύκλων που – πιθανόν- αποζητούν δικηγορική  ύλη. Εν ολίγοις στη λογική "προλαβαίνετε ακόμα ελάτε σε μας να προσφύγετε".

  Λογική βάση

  Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι πως το ερώτημα εμπεριέχει και έναν λογικό συλλογισμό: Τι θα γίνει με όσους δεν προσέφυγαν αφού η δίκη είναι μεν πιλοτική αλλά αφορά – τυπικά- όσους είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και διεκδικούσαν αναδρομικά τριετίας.

  Η απάντηση είναι αφενός πως το γεγονός ότι η δίκη είναι πιλοτική, καταλαμβάνει όλες τις ομοειδείς υποθέσεις. Σίγουρα δηλαδή όσους προσέφυγαν και όσους θα προσφύγουν.

  Προφανώς επίσης το Συμβούλιο Επικρατείας δε θα απαντήσει σε αυτό το θέμα, αν θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους, πρώτον γιατί δεν ερωτάται για αυτό, και δεύτερον γιατί (επί μη τιθέμενων ζητημάτων) μόνο ευχή μπορεί να εκφράσει.

  Το ζήτημα είναι "δικονομικό" και αφορά στο ότι η παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές, επειδή δεν είναι "ακυρωτική δίκη" για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015.

  Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ, αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. Επομένως, το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές.

  Οι υπόλοιποι

  Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πρέπει να προσφύγουν οι υπόλοιποι: Ο Υπουργός Εργασίας έχει πει σε όλους τους τόνους , σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί για όλους ανεξαιρέτως καλώντας τον κόσμο να μην σπεύδει σε δικηγόρους. Η τοποθέτηση αυτή, δεν αφορά τον ίδιο τον κ. Βρούτση αλλά συνολικά την κυβέρνηση και είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός δε θα διαπραγματευθεί την αξιοπιστία του.  Άρα οι συνταξιούχοι – κατ΄ εκτίμηση- δεν πρέπει να ανησυχούν. Ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ, εκτός αν προκύψει ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας, θα λάβουν πόσα δικαιούνται. Και το ερώτημα επ αυτού, είναι τι θα πει το ΣτΕ ότι δικαιούνται…

  Η τελευταία διάσκεψη

  Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί τον Ιούλιο καθώς ολοκληρώθηκε και η δεύτερη διάσκεψη για την υπόθεση την περασμένη Παρασκευή. Η εκτίμηση νομικών και δικαστικών κύκλων (μόνο εκτίμηση όμως) είναι πως θα επιστραφούν αναδρομικά ενός 11μηνου από τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

  Τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ