Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 12:33

  Σεντένο: Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει τρόικα

  Σεντένο: Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει τρόικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας πριν την κρίση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα "Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του 'εμβολίου' για τον κορονοϊό", με τον πρόεδρο του Eurogroup να επισημαίνει ότι σε αυτή την κρίση, δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα.

  "Η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν την κρίση του κορονοϊού", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. "Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια", πρόσθεσε.

  "Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να τη ρίξει", ανέφερε.

  Ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ένα "δίχτυ ασφαλείας" που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο "για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη και τομείς".

  "Υπάρχουν τα κονδύλια", σημείωσε. "Επίσης δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δωρεάν χρήμα για όλους. Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση – χρειάζονται κανόνες για τις δαπάνες", ανέφερε.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ταυτόχρονα ότι αν και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια κρίση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η αντίδραση της ήταν ταχύτατη.

  "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, όλοι μας αντιδράσαμε ταχύτατα στο πλαίσιο της εντολής μας. Σε μόλις τρεις μήνες η απάντηση στην κρίση έχει φτάσει τα 3 τρισ. ευρώ".

  Η κρίση αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να επενδύσουμε σε νέους τομείς, να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τις ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες, πρόσθεσε ο Σεντένο.

  Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.

  Την προτροπή του προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist.

  Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. "Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στη χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού".

  Δήλωσε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά. Αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες της Ένωσης είναι πιθανό να δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε σχέση με άλλες.

  Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε.

  Εκτίμησε πάντως πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.

  "Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

  Για τους δημοσιονομικούς κανόνες ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει η ρήτρα γενικής διαφυγής αλλά ακόμα και σε αυτή τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα του χρέους η οποία "δεν έχει φύγει από την ατζέντα μας".  

  Επίσης. δεν τοποθετήθηκε για το αν επιτρέπεται στα προγράμματα των κρατών – μελών να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις που θα καλύπτονται από το εν λόγω πακέτο, λέγοντας πως το περιεχόμενο των σχεδίων των κρατών θα συζητηθεί  το Φθινόπωρο όταν αυτά κατατεθούν στην Επιτροπή. "Είναι καλύτερο να μην πηγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα" είπε. 

  Για το νέο πακέτο είπε επίσης πως θα χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη μέλη και στην περίπτωση της Ελλάδος επιπλέον αυτό που θα παρέχεται είναι ότι η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις της που είναι μέρος της ενισχυμένης εποπτείας με τη βοήθεια των πόρων του σχεδίου ανάπτυξης. Θα παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ