Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 12:17

  Πολλά λεφτά, αλλά από το… 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Έρχεται πιο κοντά το δάνειο του ESM

  Πολλά λεφτά, αλλά από το… 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Έρχεται πιο κοντά το δάνειο του ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει την πρότασή της για το ταμείο/εργαλείο ανάκαμψης, αλλά εκ των προτέρων οι προσδοκίες είναι χαμηλές όχι μόνο γιατί οι "διαρροές" κάνουν λόγο για συμβιβαστική πρόταση η οποία θα συνδυάζει δάνεια με επιδοτήσεις, αλλά και γιατί ήδη έχει αποδειχθεί πως από τις πολιτικές αποφάσεις έως τη διανομή του "χρήματος" από την ΕΕ μεσολαβούν... μήνες.

  Αυτή η χρονική υστέρηση προκαλεί αγωνία σε όλα τα κράτη για το ζήτημα ρευστότητας που ήδη σε κάποια είναι φανερό, αλλά και σκέψεις για αναθεώρηση των ενστάσεων που σήμερα υπάρχουν για τα λίγα "έτοιμα" εργαλεία, όπως είναι αυτό των δανείων του ESM.

  Η συζήτηση  περί προσφυγής στον ESM για τη λήψη δανείου για δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υγειονομική κρίση αρχίζει να κερδίζει έδαφος ανά τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ο λόγος για το 1 εκ των 3 συνολικά εργαλείων αξίας 540 δις ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί πολιτικά ανά την ΕΕ (σ.σ χθες το βράδυ συμφωνήθηκε και το πακέτο δανείων προς επιχειρήσεις μέσα από 200 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η ΕΤΕπ).

  Την εν λόγω προτροπή προσφυγής στον ESM εξέφρασε χθες από ελληνικής πλευράς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δικαιούται 3,7 δισ. ευρώ από τα εν λόγω δάνεια, τα οποία είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2022, με το ΥΠΟΙΚ να αναφέρει επισήμως πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης.

  Όπως  εξηγούν αρμόδιες διπλωματικές πήγες η Ελλάδα δε βιάζεται. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσει να το "σκέφτεται".

  Η χώρα έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να περιμένει πρώτα κάποια άλλα κράτη -μέλη με μεγαλύτερες ταμειακές ανάγκες να "πάρουν το Μουτζούρη", όπως λένε χαρακτηριστικά, δηλαδή να διαπραγματευτούν για τους όρους και ειδικά για το τι σημαίνει "έμμεσα κόστη υγείας".

  Aπό τον ESM έγινε τη Δευτέρα εκ νέου ξεκάθαρο ότι οι όροι δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Θα αποφασίζονται ουσιαστικά ανά περίπτωση.

  Ο κ. Τζιαμαριόλι ανέφερε ότι, όταν ένα κράτος κάνει αίτηση, θα υποβάλλει και λίστα με δαπάνες που ορίζει ως άμεσα/έμμεσα κόστη και θα γίνεται διαπραγμάτευση στην οποία θα μετέχει και η Κομισιόν για το εάν αυτά τα κόστη είναι "επιλέξιμα".

  Για το τι ευελιξία θα υπάρξει στον ορισμό του έμμεσου κόστους π.χ. με την προσμέτρηση δαπανών για την ασφάλεια των εργαζομένων εταιρειών, ο κ. Τζιαμαριόλι δεν απέκλεισε να προσμετρηθούν. "Οι δαπάνες πρέπει να συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, αλλά με μια πολύ ευρεία έννοια", είπε. Έτσι, ίσως η Κύπρος ή η Ισπανία να ανοίξουν τον δρόμο και για άλλες χώρες ειδικά του Νότου.

  Αργούν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης

  Η ανάγκη προσφυγής στον ESM συνδέεται με την πεποίθηση ότι το σχέδιο  περί ταμείου/εργαλείου ανάκαμψης (σ.σ. από το οποίο εκτιμάται ότι αναλογούν περίπου 7-10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), με βάση τη γαλλική πρόταση που μένει να φανεί πώς τελικά θα αποτυπωθεί στην τελική συμφωνία, θα περάσει πάρα πολύς καιρός μέχρι το ποσό αυτό να καταστεί διαθέσιμο.

  Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση τη στιγμή που αντιδρά όχι μόνο ο "Βορράς", αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας πολύ πιο ισχυρή χρηματοδότηση (2 δισ. ευρώ). Η όποια πολιτική απόφαση σε Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία διαδικασία ενεργοποίησης των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργαλείων, αλλά και να δανειστεί για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές.

  Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι, για το πρόγραμμα SURE, το οποίο προβλέπει αντίστοιχο δανεισμό της Κομισιόν  - πολύ μικρότερης αξίας, 100 δισ. ευρώ -  η πιο καλή πρόβλεψη είναι τα λεφτά να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία τον Ιούλιο ή και αργότερα. Μέχρι σήμερα, επίσης, δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και από την ευελιξία, η οποία δόθηκε σε ανάλογες δράσεις τον μήνα Μάρτιο.

  Άρα η κυβέρνηση (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη) αναμένεται ότι πρέπει να πληρώνει από "τα έτοιμα" όλο το επόμενο διάστημα, δηλαδή να καλύπτει με δικές της δαπάνες από τα κρατικά ταμεία τις δράσεις στήριξης, όπως είναι τα 800 ευρώ ή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή τα μέτρα παροχής ρευστότητας.

  Το πόσες θα είναι οι αντοχές εξαρτάται από τις καθυστερήσεις στην έλευση του κοινοτικού χρήματος, αλλά και από την πορεία της κρίσης. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ίσως στο  - απευκταίο  - σενάριο που υπάρξει σε ένα δεύτερο κύμα αργότερα εντός του έτους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανά την ΕΕ και οι ισορροπίες να αλλάξουν.

  Διαβάστε ακόμη

  * Οι προσδοκίες της Αθήνας για τις προτάσεις της Κομισιόν και τα μηνύματα Μητσοτάκη

  Ραντεβού Θεσμών για την Ελλάδα στις 4/6 - Η δόση των 640 εκατ. και το περιθώριο για νέες παροχές στο επίκεντρο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ