Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 16:34

  Ραντεβού Θεσμών για την Ελλάδα στις 4/6 - Η δόση των 640 εκατ. και το περιθώριο για νέες παροχές στο επίκεντρο

  Ραντεβού Θεσμών για την Ελλάδα στις 4/6 - Η δόση των 640 εκατ. και το περιθώριο για νέες παροχές στο επίκεντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το επόμενο βήμα για να λάβει η Αθήνα το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που περιλαμβάνει τη "δόση" των 640 εκατ ευρώ αλλά και για να φανεί το δημοσιονομικό περιθώριο ούτως ώστε να προχωρήσει σε πρόσθετες - μόνιμου χαρακτήρα - παρεμβάσεις μείωσης φόρου και εισφορών έχει οριστεί για τις 4/6, στη σύνοδο του Euroworking Group η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί επικαιροποιημένο πόρισμα των Θεσμών για την έκτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, το οποίο τώρα συντάσσεται. Θα περιλαμβάνει και τα μέτρα στήριξης Ιουνίου - Σεπτεμβρίου που παρουσίασε η κυβέρνηση και δεν είχαν (εκ των πραγμάτων) συνυπολογιστεί στο πακέτο ανακοινώσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται και πάλι ότι θα προχωρήσει η έγκριση της εκταμίευσης του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος (στο περιθώριο του Eurogroup), στο οποίο περιλαμβάνεται και η δόση των 640 εκατ. ευρώ από τον ESM (δεν θα οδεύσει για επενδύσεις αλλά για τη στήριξη ταμειακών διαθέσιμων της χώρας).

  Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το νέο εργαλείο περιμένει η Αθήνα

  Η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα θέματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αλλά αυτό που κυρίως επιχειρείται να προωθήσει είναι το νέο εργαλείο/ταμείο ανάκαμψης, οι ανακοινώσεις για το οποίο έχουν προγραμματιστεί από πλευράς Κομισιόν για την Τετάρτη. Η Ελλάδα προσδοκά ότι μπορεί να λάβει ένα ποσό τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αν ισχύσει η γαλλογερμανική πρόταση.

  Ωστόσο οι πιέσεις εντείνονται μετά την ανακοίνωση και της αντιπρότασης των "4" μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά κι από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο επιμένει σε ένα πακέτο πολύ μεγαλύτερο σε αξία και σε έναν πολύ πιο ισχυρό Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ που θα είναι ανεξάρτητος από το εν λόγω πακέτο.

  Γαλλική πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία

  Έως τα δύο αυτά ραντεβού του Ιουνίου (EWG/Eurogroup), μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και η δεύτερη πρόταση της γαλλικής πλευράς. Ο λόγος για την προσπάθειά της να αποφασιστεί εκ των προτέρων η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021. Δηλαδή η δυνατότητα των κρατών μελών να μπορούν να διατηρούν δημοσιονομικά ελλείμματα επιβαρύνοντας έτσι το χρέος χωρίς όμως να έχουν κυρώσεις.

  Το θέμα έχει ειδική σημασία γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε καταγραφή των επιπτώσεων στα δημοσιονομικά μεγέθη από την ύφεση αλλά και από τα μέτρα, χωρίς ωστόσο να κινεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω της ρήτρας διαφυγής που είναι σε εφαρμογή.

  Η Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σκοπεύει στο επόμενο στάδιο των μέτρων στήριξης (μετά τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) να προχωρήσει σε μόνιμες κινήσεις μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αν το επιτρέπουν οι ταμειακές και δημοσιονομικές συνθήκες. Ως εκ τούτου και τα μέτρα στήριξης και οι πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά και οι αποφάσεις για χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τις πολιτικές αποφάσεις που θα μπορεί να λάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, με πρώτο βήμα τις αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία έχει προσδιοριστεί για μετά τον Ιούνιο, αλλά και επόμενα βήματα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ