Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 07:50

  Πού και πόσα "μοιράζει" ο Αναπτυξιακός Νόμος

  Πού και πόσα "μοιράζει" ο Αναπτυξιακός Νόμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το ποσό των 650 εκατ. ευρώ, μέσω επιχορηγήσεων, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και φοροαπαλλαγών, θα "μοιράσει, ο Αναπτυξιακός Νόμος στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων "Γενική Επιχειρηματικότητα", "Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων" και "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού".

  Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής, καθορίζεται ως εξής:

  α. Για το καθεστώς "Γενική Επιχειρηματικότητα", στα 210 εκατ. ευρώ,


  β. Για το καθεστώς "Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων" στα 10 εκατ. ευρώ.

  γ. Για το καθεστώς "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού", στα 150 εκατ. ευρώ.

  Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των καθεστώτων του νόμου 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2020, καθορίζεται ως εξής :

  Για το καθεστώς, της Γενικής Επιχειρηματικότητας, στα 140 εκατ. ευρώ, και της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων", στα 140 εκατ. ευρώ.

  Μέρος των, ποσών, αφορά στις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν, για τον καθορισμό των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχει εκδοθεί βάσει του Κανονισμού 702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου "για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά ...." και των ρυθμίσεων των άρθρων 7 παρ. 6 β (ββ) και 3 παρ. 3 του νόμου 4399/2016.

  Οι πηγές χρηματοδότησης και ο κρατικός προϋπολογισμός

  Τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των επενδυτικών σχεδίων καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των 260 εκατ. ευρώ, και δύναται να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

  Πόσο όμως θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός; Για το τρέχον έτος (2020) δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων. Για τo επόμενο έτος (2021) θα προκύψει δαπάνη 30 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων. Ενώ για τα επόμενα τρία έτη (2022, 2023, 2024) θα προκύψει δαπάνη 250 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ