Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 20:00

  Φέσσας: Οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία

  Φέσσας: Οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν, πρέπει και θέλουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας ενάντια στην ύφεση που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Grant Thornton.

  "Είναι καλύτερο να έχουμε για κάποιο διάστημα λιγότερα κέρδη ή και ζημιές και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των επενδύσεων και της εργασίας, παρά να έχουμε επιπτώσεις στην ανάκαμψη”, τόνισε ο κ. Φέσσας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα ή τις θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα παρά την πανδημία.

  "Προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις είναι να υπάρχουν κεφάλαια”, σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΒ και τόνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός να υπάρξει η παροχή ρευστότητας μέσω δανείων με χαμηλό κόστος και αφετέρου να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές που πληρώνουν επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενοι.

  "Η αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία μπορεί να γίνει με δανειακά κεφάλαια χαμηλού κόστους στις επιχειρήσεις και ειδικά αν έχουμε ευρωπαϊκούς φορείς που συνεπενδύουν στην Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ αν και πρόσθεσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος για το τελευταίο.

  "Παράλληλα, το κράτος επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς με φόρους Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν κεφάλαια και οι εργαζόμενοι να μην έχουν ικανοποιητικό εισόδημα”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι ο ΣΕΒ έχει προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους εργαζομένους και για τις επιχειρήσεις.

  Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πολιτική δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά αυτό θα γίνει αν και όπως είπε "οι αποφάσεις παραδοσιακά αργούν. Εκτίμησε ότι "η Ευρώπη έχει δύο δρόμους: Ή θα διαλυθεί ή θα βγει πιο ενωμένη από την κρίση που φέρνει η πανδημία”.

  Σχολιάζοντας τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 9,7% φέτος ο κ. Φέσσας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προβλέψεις αυτές είναι απαισιόδοξες και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μικρότερη ύφεση.

  Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, σημείωσε ότι η αγορά κατοικία θα αργήσει να ανακάμψει. "Υπάρχει μια σαφής ύφεση που θα ακολουθήσει την πανδημία και συνήθως έχουμε πτώση στις αγορές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ και οι τράπεζες είναι πιο διστακτικές στο να δανείσουν”, σημείωσε. Εκτίμησε ότι μείωση στη ζήτηση άρα και κάποια υποχώρηση των τιμών αναμένεται και στα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ θετικές προοπτικές έχουν τα ακίνητα logistics. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ