Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 08:26

  Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να στηρίξουν την οικονομία την επόμενη ημέρα

  Πώς οι ΑΠΕ μπορούν να στηρίξουν την οικονομία την επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη μετά COVID-19 εποχή, στάθηκε κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική ΓΣ ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρης. Οι ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήταν το κύριο μήνυμα του κ. Περιστέρη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ώριμα αδειοδοτημένα επενδυτικά έργα ΑΠΕ αξίας 9 δισ. ευρώ που μαζί με τις επενδύσεις  στην αντλησιοταμίευση μπορούν να φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους η πράσινη ενέργεια μπαίνει σε θέση οδηγού την επόμενη ημέρα της κρίσης: 

  Πρώτον, υπάρχουν έτοιμες πλήρως αδειοδοτημένες με άδεια εγκατάστασης επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος  περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά  περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 - 9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.

  Δεύτερον, στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.

  Τρίτον, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης. 

  Τέταρτον, τα έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα  αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά  και του 75% τα αποθηκευτικά - αντλησοταμίευσης.

  Πέμπτον, τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε ("Global Renewables Outlook 2020"), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  Έκτον, αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Επτά άδειες για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ υπέγραψε ο Άδ. Γεωργιάδης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ