Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 13:14

  Γ. Περιστέρης: "Βάζουμε πλάτη" στη συγκυρία με επενδύσεις 1,5 δισ.

  Γ. Περιστέρης: "Βάζουμε πλάτη" στη συγκυρία με επενδύσεις 1,5 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην ιδιαίτερη συγκυρία της κρίσης του COVID-19, στο ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και στις θετικές αναπτυξιακές προκλήσεις της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ της εταιρείας  ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γ. Περιστέρης. 

  Όπως είπε στο πλαίσιο της κρίσης κυρίαρχη προτεραιότητα ήταν η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και παράλληλα η κατά το δυνατόν ομαλότερη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. 

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στον τομέα της καθαρής ενέργειας που αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα ακόμα περισσότερο από ποτέ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας να συνεχίσει με ένταση τη στροφή της προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

  Οι επενδύσεις ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Περιστέρης,  μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετά COVID-19 εποχή για μια σειρά από λόγους:

  - Γιατί υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος  περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα  περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική  αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά  περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ,επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 - 9 δις ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.

  - Γιατί στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 - 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.

  - Γιατί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 - 2,5 δις ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

  - Γιατί τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα  αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά  και του 75% τα αποθηκευτικά - αντλησοταμίευσης.

  - Γιατί τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε ("Global Renewables Outlook 2020"), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  - Γιατί αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.

  Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της διπλής κρίσης -δημόσιας υγείας και οικονομικές-  ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πεδία δραστηριότητας του ομίλου, τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η διεθνής παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία. 

  "Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος” τόνισε ο κ. Περιστέρης υπογραμμίζοντας ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων που σχεδιάζει και δρομολογεί ο όμιλος στην καθαρή ενέργεια στη χώρα μας υπερβαίνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ. 

  "Από την πλευρά μας, μπορούμε περήφανα να ισχυριστούμε ότι και σε αυτή τη συγκυρία βάζουμε πλάτη! Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της χώρας μας, όλων εσάς των μετόχων μας και των εργαζομένων μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του Ομίλου μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο όμιλος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να επιτυγχάνει πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό τους στόχους που είχε θέσει: Με τις νέες επενδύσεις που ξεκινήσαμε, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου μας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται πλέον στα 1938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς μας αισθητά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε ανακοινώσει, τόνισε.

  Τέλος ο κ. Περιστέρης απευθυνόμενος στους μετόχους ανέφερε ότι φέτος η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15% (σε σχέση με το 2018).

  Ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από ό,τι συνήθως, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους μας και για την εθνική μας οικονομία, κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ