Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 15:19

  Έντονη κινητικότητα για τον "Ηρακλή" με το βλέμμα στην επενδυτική ρευστότητα την επομένη του COVID-19

  Έντονη κινητικότητα για τον "Ηρακλή" με το βλέμμα στην επενδυτική ρευστότητα την επομένη του COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Έντονη είναι η κινητικότητα στο μέτωπο του "Ηρακλή", καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για την επομένη του lockdown στις αγορές από την κρίση του COVID-19. 

  O "Ηρακλής" συζητήθηκε στις επαφές κυβέρνησης – Θεσμών την περασμένη εβδομάδα και "τρέχει" παράλληλα με τα δύο μεγάλα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο, με εξελίξεις εντός της εβδομάδας (1. προστασία πρώτης κατοικίας – στήριξη δανειοληπτών και νέο πτωχευτικό δίκαιο και 2. εξειδίκευση των όρων χορήγησης νέων δανείων στις επιχειρήσεις με εγγυοδοσία του Δημοσίου, τα οποία οι τράπεζες καλούνται να διοχετεύσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία).

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και αύριο η Επιτροπή Παρακολούθησης (Monitoring Committee) που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Το βασικό θέμα των συνεδριάσεων θα είναι η προέγκριση στο αίτημα της Eurobank για τη χορήγηση της εγγύησης για την τιτλοποίηση Cairo που θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα μπει στον "Ηρακλή". H τιτλοποίηση της Eurobank έχει λάβει το απαιτούμενο rating, ενώ η εγγύηση που θα χορηγηθεί για το senior κομμάτι των τίτλων που θα διακρατήσει η Τράπεζα, θα ενεργοποιηθεί εφόσον πουληθούν σε επενδυτές το 50% + 1 των τίτλων της μεσαίας και χαμηλότερης διαβάθμισης.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, όλες οι τράπεζες προετοιμάζουν εντατικά τις τιτλοποιήσεις τους, με προοπτική να αιτηθούν την εισαγωγή τους στον "Ηρακλή" και να λάβουν την προέγκριση της κρατικής εγγύησης από το γ΄ τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως και νωρίτερα. Παράλληλα, Υπουργείο Οικονομικών – τράπεζες – εταιρείες διαχείρισης και επενδυτές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για την αναθεώρηση των business plans και τις αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο που προβλέπει ο "Ηρακλής" για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις των NPLs. 

  Πόλος έλξης επενδυτών οι τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή"

  Την έντονη κινητοποίηση από πλευράς τραπεζών για τη λειτουργία του "Ηρακλή" πιστοποίησε την Παρασκευή και η ανακοίνωση της Alpha Bank ότι παραμένει προσηλωμένη στο μεγάλο σχέδιο τιτλοποίησης (Project Galaxy) που παρουσίασε στα τέλη του 2019 για την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ονομαστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεταβίβασή τους στον "Ηρακλή" θα γίνει με τη σύσταση τεσσάρων SPVs. 

  Οι αρχικές τιτλοποιήσεις των περίπου 20 δισ. ευρώ (από Eurobank και Alpha Bank) συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό APS, το οποίο αποτελεί μία πολύ ισχυρή βάση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορέσει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέων. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι μη συστημικές τράπεζες επιδιώκουν την ένταξή τους στον "Ηρακλή" μέσω τιτλοποιήσεων.

  Την ίδια στιγμή, που ο "Ηρακλής" είναι το πλέον έγκυρο και ολοκληρωμένο όχημα για τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά στην μεταβατική περίοδο των αναταράξεων του κορονοϊού στις αγορές, είναι παράλληλα και το "έτοιμο χαρτί" για την είσοδο επενδυτών στην ελληνική αγορά μόλις κοπάσει η κρίση.

  Εξερχόμενη από μία κατάσταση (κρίση κορονοϊού) με εξαιρετικά περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα θα είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να στραφεί στους διεθνείς επενδυτές μόλις ανοίξουν οι αγορές. Η ρευστότητα στις αγορές η οποία θα αναζητήσει ευκαιρίες μετά την κρίση, είναι τεράστια. Και η Ελλάδα θα βρεθεί με πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων σε όλους τους τομείς, καθώς πέραν των φθηνών assets και του καλού (ιδίως επιστημονικού) δυναμικού εργαζομένων, θα "εξαργυρώσει" και το ότι είναι η λιγότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση.

  O ορισμός των φθηνών και καλών assets "φωτογραφίζει" πρωτίστως τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του "Ηρακλή" και τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και οι τράπεζες προσλαμβάνουν αυξημένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές κατά τις επαφές που συνεχίζονται και εν μέσω κορονοϊού. 

  Υπενθυμίζεται ότι για τις τιλοποιήσεις του "Ηρακλή", οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει μηδενική στάθμιση κινδύνου στα στοιχεία του ενεργητικού τους και θα μπορούν να προσμετρήσουν στα κεφάλαιά τους, σε μία περίοδο εντάσεων όπως αυτές που δημιουργεί η κρίση του COVID-19, τους senior τίτλους που θα διακρατήσουν στους ισολογισμούς τους. Το γεγονός αυτό συν το ότι ο "Ηρακλής" υπερσκέλισε επίσης το εμπόδιο της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας για τις τιτλοποιήσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών, λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι το σχήμα θα λειτουργήσει χωρίς επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, αφού για τις εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ δεν απαιτείται καμία περαιτέρω εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ