Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 18:13

  Γ. Βρούτσης: Με εντολή του πρωθυπουργού χωρίς τηλεκατάρτιση τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

  Γ. Βρούτσης: Με εντολή του πρωθυπουργού χωρίς τηλεκατάρτιση τα 600 ευρώ στους επιστήμονες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:04

  Χωρίς προϋποθέσεις, θα καταβληθεί το επίδομα κατάρτισης σε 150.000 αυταπασχολούμενους επιστήμονες, σύμφωνα με δήλωση του Υπ. Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση. Και αυτό γιατί το σχετικό πρόγραμμα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καταργείται. Συνεπώς όλοι οι δικαιούχοι αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί, μηχανικοί κλπ θα λάβουν τα 600 ευρώ χωρίς τους όρους που είχε προηγουμένως αποφασίσει η κυβέρνηση. 

  Αναλυτικά, η δήλωση του Υπ. Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση έχει ως εξής:

  "Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). 

  Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

  Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

  Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

  Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

  Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται".

  Υπενθυμίζεται ότι επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

  Κυβερνητικές πηγές για πρόγραμμα τηλεκατάρτισης: Διορθώθηκε μια αστοχία

  "Διορθώθηκε μια αστοχία. Το υπουργείο Εργασίας έχει σηκώσει μεγάλο βάρος σε μία κρίσιμη συγκυρία. Αμέσως μόλις επισημάνθηκε ότι δεν λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα, δεν υπήρξε αντίρρηση να καταργηθεί". Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Capital.gr στον απόηχο της απόφασης να καταργηθεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη τονίζουν: "Ας είναι προσεκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του, θα δούμε πόσο κόστισαν τα δικά τους προγράμματα. Μας έκανε εντύπωση η απουσία της κ. Αχτσιόγλου από το διάλογο των τελευταίων ημερών για το θέμα". 

  Η απάντηση Κουμουνδούρου στις κυβερνητικές πηγές

  Στις κυβερνητικές πηγές απάντησαν πηγές της Κουμουνδούρου,  αναφέροντας:

  "Κατανοούμε την αμηχανία των "πηγών" του Μεγάρου Μαξίμου για το φιάσκο. Αφού μαζεύουν κακήν κακώς το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης, πρέπει κάπως να δικαιολογήσουν ότι κρατάνε κανονικά στη θέση του τον κ. Βρούτση που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Λογικό λοιπόν να τους φταίει τώρα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Αχτσιόγλου, που εδώ και δύο εβδομάδες αποκαλύπτει κάθημερινα πτυχες το σκανδαλώδους φιάσκου για τους επιστήμονες. Λογικο γιατί τους χάλασε τη δουλειά".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ