Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 15:35

  Λαγκάρντ: Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε όρους ανάπτυξης και πλεονασμάτων

  Λαγκάρντ: Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε όρους ανάπτυξης και πλεονασμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:05

  Την ικανοποίηση της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια.

  "Μπορώ να δώσω συγχαρητήρια, η Ελλάδα είναι μια μακρόχρονη ιστορία για εμένα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που βλέπω την πρόοδο, την ανάκαμψη και τα αποτελέσματα. Είναι πολύ εντυπωσιακό τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχω πάντως τις απόψεις μου", ανέφερε.

  Όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο τελευταίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι "οι αγορές ομολόγων υπόκεινται σε κριτήρια καταλληλότητας και αυτό αφορά ολόκληρο το Ευρωσύστημα".

  "Όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τα κριτήρια αυτά θα μπορέσει άμεσα να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες που ισχύουν για όλους", πρόσθεσε.

  Σε γραμμή Ντράγκι… ζήτησε ενεργότερη δημοσιονομική πολιτική

  Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα της ιδιότητα ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τις παραινέσεις του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι για ενεργότερο ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ διαβεβαίωσε τις αγορές ότι ο χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντικός σε μεγάλο βαθμό.

  Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά αδύναμη, ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, "θα καλωσορίζαμε και άλλες πολιτικές να συνδράμουν τη νομισματική πολιτική: αυτό αφορά τόσο τη δημοσιονομική πολιτική όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

  "Πολλοί θα πρέπει να χορέψουν το οικονομικό μπαλέτο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών, η απασχόληση και η ανάπτυξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Οικονομικές προβλέψεις

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  Ειδικότερα, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων (Δεκέμβριος 2019) τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,2% το 2019, 1,1% το 2020 και 1,4% το 2021 και το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις (Σεπτέμβριος 2019) το outlook είναι καθοδικά αναθεωρημένο για το 2020.

  Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,2% το 2019, 1,1% το 2020, 1,4% το 2021 και 1,6% το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις το outlook είναι ανοδικά αναθεωρημένο για το 2020 και καθοδικά για το 2021.

  Η στρατηγική αξιολόγηση

  Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε εκτενώς και στο χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής αξιολόγησης που σχεδιάζει να δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα.

  Όπως επισήμανε, η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2020. "Η ΕΚΤ θα συνομιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αυτό περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών", ανέφερε.

  "Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την αποτελεσματικότητα όλων των εργαλείων που χρησιμοποιήσαμε στο παρελθόν, να τα αξιολογήσουμε και να ορίσουμε την πορείας μας", πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι ο στόχος της σταθερότητας των τιμών δεν πρόκειται να αλλάξει.

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων