Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 13:35

  Κοινοτικές πηγές: Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

  Κοινοτικές πηγές: Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στην προεξόφληση μίας θετικής έκθεσης της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2020 ανεξάρτητα από τις προβλέψεις που θα ανακοινωθούν αύριο για το ΑΕΠ ανά την ΕΕ προβαίνουν κοινοτικές πηγές. Ξεκαθαρίζουν ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται.

  Αναλυτικά, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι "οι αυριανές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν (αρνητικά) το κατατεθέν σχέδιο Ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2020. Αυτό προμηνύει την έγκρισή του στις 20 Νοεμβρίου όταν θα δημοσιευθεί η σχετική έκθεση, παράλληλα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Όντως το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται και σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν".

  Η διευκρίνιση ήρθε από κοινοτικές πηγές, μετά την προαναγγελία χθες από Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι στην αυριανή ανακοίνωση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταγράφονται πιέσεις στο ρυθμό ανάπτυξης όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών, λόγω της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση για το 2020 θέτει ως στόχο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8% του ΑΕΠ, ο οποίος ενδεχομένως να μην αποτυπώνεται στις εν λόγω αυριανές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  Παρουσίαση Μοσκοβισί

  Σημειωτέον ότι σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων παράλληλα με την παρουσίαση από τον Επίτροπο Πιέρ μοσκοβισί των φθινοπωρινών προβλέψεων υπήρχε και αναφορά από τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις για τις θέσεις της Κομισιόν αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών οι οποίοι επισήμως θα δοθούν στη δημοσιότητα λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση της Ελλάδος η εν λόγω έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνοδεύεται και από την έκθεση για την Τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

  Τα επόμενα βήματα

  Όπως έγραφε προηγουμένως το Capital.gr, οι εκθέσεις θα συζητηθούν σε επίπεδο Euroworking Group στο τέλος του μήνα, με το τελευταίο να προετοιμάζει την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Οι ανταλλαγές στοιχείων και οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, ειδικά για κάποια από τα προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της 4ης αξιολόγησης.

  Το πρώτο μέλημα είναι οι εκθέσεις να αποδειχθούν αρκούντως θετικές. Και τούτο ούτως ώστε να οδηγήσουν σε μία θετική απόφαση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση του 2ου πακέτου "δόσεων"-παρεμβάσεων στο χρέος (εκταμίευση κερδών ομολόγων αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο και διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου, με όφελος στο χρέος περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο).

  Παράλληλα, "τρέχει" και το ελληνικό αίτημα για τη χρήση των εν λόγω κερδών ομολόγων όχι για την απομείωση του χρέους (σ.σ. όπως συνέβη κατά το πρώτο πακέτο δόσεων το οποίο ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη άνοιξη), αλλά για την ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2018. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι μπορεί το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για "συμφωνημένες επενδύσεις".

  Κοινοτικός αξιωματούχος χθες προσδιόρισε την εν λόγω διαπραγμάτευση για το 2020, λέγοντας μάλιστα ότι ως προϋπόθεση θα τεθεί να διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος χωρίς τη χρήση του εν λόγω ποσού.

  Διαβάστε ακόμη:
  - Πρώτο κρας τεστ αύριο για την ανάπτυξη - Συνεχίζεται το "τροχάδην" για τα προαπαιτούμενα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ