Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 12:04

  Πρώτο κρας τεστ αύριο για την ανάπτυξη - Συνεχίζεται το "τροχάδην" για τα προαπαιτούμενα

  Πρώτο κρας τεστ αύριο για την ανάπτυξη - Συνεχίζεται το "τροχάδην" για τα προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι αυριανές ανακοινώσεις των προβλέψεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την ανάπτυξη, αλλά και για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών - μελών θα δώσουν μία πρώτη αίσθηση της πορείας της ελληνικής  οικονομίας, αλλά και της 4ης αξιολόγησης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Όπως παραδέχτηκε χθες κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας για τις εν λόγω ανακοινώσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη η πίεση στην ανάπτυξη θα είναι εμφανής.

  Αυτό που μένει να φανεί στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας είναι το κατά πόσον η διεθνής κρίση θα αντισταθμίζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν από το αναπτυξιακό αποτύπωμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται σε δημόσια διαβούλευση και από το αναπτυξιακό πακέτο παρεμβάσεων που προηγήθηκε, όσο και από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει στο πακέτο του 2020.

  Οι ανακοινώσεις και το EWG

  Όσον αφορά στην κοινοποίηση των πορισμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση και για τον Προϋπολογισμό του 2020, προγραμματίζεται προς το παρόν να γίνει στις 20 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει η συζήτησή τους σε επίπεδο Euroworking Group στο τέλος του μήνα, με το τελευταίο να προετοιμάζει την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

  Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω πορίσματα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Και τούτο καθώς οι ανταλλαγές στοιχείων και οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, ειδικά για κάποια από τα προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της 4ης αξιολόγησης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, αναμένονται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για κάποιες από τις παρεμβάσεις που εκκρεμούν από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η  πορεία των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, που κατέγραψαν οριακή άνοδο και τον Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

  Το πρώτο μέλημα είναι οι εκθέσεις να αποδειχθούν αρκούντως θετικές. Και τούτο ούτως ώστε να οδηγήσουν σε μία θετική απόφαση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση του 2ου πακέτου "δόσεων"-παρεμβάσεων στο χρέος (εκταμίευση κερδών ομολόγων αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο και διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου, με όφελος στο χρέος περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο).

  Η χρήση των κερδών ομολόγων

  Παράλληλα, "τρέχει" και το ελληνικό αίτημα για τη χρήση των εν λόγω κερδών ομολόγων όχι για την απομείωση του χρέους (σ.σ. όπως συνέβη κατά το πρώτο πακέτο δόσεων το οποίο ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη άνοιξη), αλλά για την ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2018. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι μπορεί το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για "συμφωνημένες επενδύσεις".

  Κοινοτικός αξιωματούχος χθες προσδιόρισε την εν λόγω διαπραγμάτευση για το 2020, λέγοντας μάλιστα ότι ως προϋπόθεση θα τεθεί να διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος χωρίς τη χρήση του εν λόγω ποσού.

  Ακόμη δηλαδή και αν δεν οδεύσει κατευθείαν στον λογαριασμό μείωσης του χρέους, αλλά καταγραφεί ως έσοδο στον προϋπολογισμό (σ.σ. με σκοπό να αντισταθμιστεί από ισόποσες δαπάνες τόνωσης των επενδύσεων), θα πρέπει να μην προσμετρηθεί στο στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

  Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση των κερδών ομολόγων για "συμφωνημένες επενδύσεις", ανέφερε ότι "πράγματι υπάρχει η δυνατότητα αυτή, ωστόσο η σημαντική απόφαση αφορά στο εάν με αυτό θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα συζητηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο".

  Το διακύβευμα

  Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες είναι εάν η εν λόγω ρήση του αξιωματούχου θα αποκρυσταλλωθεί και ως στάση των δανειστών ή αν θα υπάρξει το περιθώριο για μία πιο εμπροσθοβαρή απόφαση. Κάτι που συνδέεται βεβαίως και με το πόσο θετικές θα είναι οι αποφάσεις των θεσμών για την 4η αξιολόγηση, αλλά και με τη δυναμική των πολιτικών συσχετισμών που θα διαμορφωθούν τότε σε  επίπεδο Ε.Ε.

  Επίσης, μένει να φανεί πώς θα συνδεθεί χρονικά η εν λόγω απόφαση για τα κέρδη ομολόγων με το επόμενο διαπραγματευτικό βήμα της κυβέρνησης στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή με το αίτημα για αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου σε πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2021.

  Προάγγελος το ΔΝΤ

  Υπενθυμίζεται ότι ή πρώτη "γεύση" για τα πλεονάσματα, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα έρθει από το ΔΝΤ. Εδώ και καρό έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου η έγκριση της έκθεσής του για την Ελλάδα σε επίπεδο Δ.Σ. και αμέσως μετά η δημοσίευσή της.

  Η έκθεση, όπως συνηθίζεται, προηγουμένως αποστέλλεται στην ελληνική πλευρά για σχολιασμό, ο οποίος και θα τη συνοδεύει. Το περιεχόμενό της είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό από τη δήλωση του ΔΝΤ κατά το τέλος της αποστολής του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά και από τις επισημάνσεις του Πολ Τόμσεν που ακολούθησαν.

  Το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο ζητά αλλαγή μείγματος πολιτικής με διεύρυνση φορολογικής βάσης, μείωση της δαπάνης για συντάξεις και άλλες παρεμβάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων