Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Οκτ-2019 09:36

  Θ. Σκυλακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν παρουσιάζει δημοσιονομικό κενό

  Θ. Σκυλακάκης: Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν παρουσιάζει δημοσιονομικό κενό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tην εκτίμηση ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά θα υπάρξει και πάλι ένα μικρό υπερπλεόνασμα, διατυπώνει ο υφυπουργός Οικονοµικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής”.

  "Ο προϋπολογισμός του 2020, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν παρουσιάζει, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το προσχέδιο, δημοσιονομικό κενό. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρούμε όμως ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”, αναφέρει ο κ. Σκυλάκης.

  Συμπληρώνει ότι "τελειώνουμε κατ’ αρχήν με το καταστροφικό φαινόμενο της υποεκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού με την αναθεώρηση των οροφών δαπανών των υπουργείων σε ρεαλιστική βάση και προχωρούμε στην επισκόπηση δαπανών και εσόδων σε όλη τη γενική κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος επί δικής μας κυβέρνησης θα σέβεται τον φορολογούμενο στη δημοσιονομική συμπεριφορά του. Επίσης, διευρύνουμε τη φορολογική βάση με συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.


  Στον τομέα των δαπανών ανέφερε ότι "έχουμε ξεκινήσει την επισκόπηση δαπανών και εσόδων σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση και ήδη έχουμε προσδιορίσει μέτρα και περιοχές εξορθολογισμού σε πάρα πολλούς τομείς. Στην αρχή ξεκινήσαμε με κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά καθώς προχωρεί η προσπάθεια, με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τα υπουργεία και τους φορείς, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μιλάμε για πολλές δεκάδες διαφορετικές δράσεις που ξεκινούν από την εισιτηριοδιαφυγή και τη βελτιστοποίηση των μεθόδων είσπραξης των εσόδων των δήμων μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την υποεκτέλεση, τη μετρήσαμε, την περιορίσαμε και, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων και τις 120 δόσεις, αντιμετωπίσαμε έτσι το δημοσιονομικό κενό του 2019 το οποίο παραλάβαμε, που στις 10/7/2019 είχε ύψος –με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου– 396 εκατ. ευρώ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ