Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 10:32

  Αισιόδοξος o Μοσκοβισί για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020

  Αισιόδοξος o Μοσκοβισί για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:16

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020 εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να αλλάξει.

  "Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα", ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα. 

  Απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς αλλά επισήμανε ότι αυτοί αλλάζουν καθημερινά και ότι η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη, έως και η μισή, από ό,τι προηγουμένως.

  Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμα 15 περίπου ημέρες διαπραγματεύσεων, έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να αποσταλεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες.

  Απέφυγε πάντως να προτείνει μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που παραμείνει το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν πρόκειται να πω τι θα κάνει η κυβέρνηση, η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, είναι κυρίαρχη". 

  Επισήμανε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

  Δεν αλλάζει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020

  Σε ερώτηση για το αν θα μπορέσει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά, τονίζοντας επανειλημμένως ότι ο στόχος πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστός, διότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

  Για το πότε θα μπορέσει να ληφθεί μία τέτοια απόφαση από το Eurogroup, ανέφερε ότι "όσο πιο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδος τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουν και οι στόχοι". Μίλησε για μία σταδιακή μείωση του στόχου, εξηγώντας ότι ποτέ δεν ήταν θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθεσμα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

  Ξεχωριστά, ο απερχόμενος επίτροπος δήλωσε επίσης ότι θεωρεί διασφαλισμένο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος.

  Συζήτηση για χρήση κερδών ομολόγων για επενδύσεις

  Σε ερώτηση του Capital.gr γιατί δεν ενεργοποιήθηκε στην πρώτη έγκριση παρεμβάσεων στο χρέος η απόφαση του 2018 για χρήση του ποσού των κερδών ομολόγων για "συμφωνημένες επενδύσεις" (agreed investments) και τι θα γίνει στην τρέχουσα 4η αξιολόγηση, ο Επίτροπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. 

  Η Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρήση του εν λόγω ποσού για επενδυτικούς στόχους. Κατέστησε, σαφές, όμως ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

  Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και μια θετική έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση. Το μήνυμα της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτό που θα σταλεί στις αγορές, θα φέρει πίσω τη χαμένη εμπιστοσύνη και θα ενεργοποιήσει την απόφαση εκταμίευσης των κερδών ομολόγων.

  Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να ληφθεί σχετική απόφαση από το Eurogroup.

  Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για απόφαση της επιτροπής αλλά για απόφαση των υπουργών Οικονομικών οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν. Όπως είπε για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές και επισήμανε ότι "είμαστε σε καλή πορεία".

  Εύσημα στη νέα κυβέρνηση

  Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Μοσκοβισί σχολίασε ότι "βρισκόμαστε σε μία καινούργια φάση, σε μία φάση επιστροφής στην κανονικότητα".

  Επισήμανε ότι τα χρόνια της κρίσης ήταν δύσκολα αλλά η Ελλάδα τα άφησε πίσω της.

  Οι δύο προτεραιότητες των επόμενων εβδομάδων είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού και η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας.

  Ο Επίτροπος έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεργάζεται στενά και ότι υπάρχει κοινή κατανόηση στόχων, ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα επιτάχυνσης του ΑΕΠ.

  Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν υπουργός, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

  Σε άλλο σημείο, ο Μοσκοβισί απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία ουσιαστικά εμμέσως ζητά να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη αλλά ανέφερε ότι κατά καιρούς υπήρχαν διαφορές μεταξύ της γνώμης του Ταμείου και της Κομισιόν. 

  Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο ζήτημα του προσφυγικού.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ