Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 08:02

  Το μήνυμα Σταϊκούρα στα funds και τα κρίσιμα ραντεβού στο Λονδίνο

  Το μήνυμα Σταϊκούρα στα funds και τα κρίσιμα ραντεβού στο Λονδίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Δήμητρας Καδδά – Ελευθερίας Κούρταλη

  Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο οικονομικό πεδίο, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έλαβε τα εύσημα από τους ομολόγους του σε επίπεδο Eurogroup καθώς κρίθηκε ως "αναπτυξιακή", θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 14ου Annual Greek Roadshow που πραγματοποιεί ο Ομίλος ΕΧΑΕ στο Λονδίνο με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.

  Η σημερινή ομιλία του ΥΠΟΙΚ στο roadshow- ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης- έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των ξένων funds, η συμμετοχή των οποίων χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των επενδυτών για να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον νέο Υπουργό Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα έντονα όλες τις προηγούμενες μέρες.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με συμμετέχουσες εταιρείες και επενδυτικά σχήματα. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συναντήσεις ξεπερνούν τα 60 άτομα.

  Η ομιλία

  Ο κ. Σταικούρας στην ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα του roadshow, θα αναφερθεί στα κυβερνητικά επιτεύγματα των τελευταίων εβδομάδων, τόσο σε πολιτικό επίπεδο (με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και το επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), όσο και σε επίπεδο οικονομικών εξελίξεων με την πολύ μεγάλη αλλαγή του οικονομικού κλίματος, όπως φανερώνεται μέσα από τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας, αλλά και την εξαιρετική πορεία της αγοράς ομολόγων.

  Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης για την συνεχή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, για την τόνωση των επενδύσεων αλλά και για την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης των φόρων και στήριξης της επενδυτικής δραστηριότητας.

  Ο ΥΠΟΙΚ θα μεταφέρει επίσης το μήνυμα της σταθερότητας στην ασκούμενη πολιτική με μεθοδικές κινήσεις και με στόχο την σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει και στην συνέντευξή του στο Capital.gr "για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας. Για τον λόγο αυτό, σε όλες τις πολιτικές που έχει αρχίσει και εφαρμόζει, δίνει έντονη αναπτυξιακή διάσταση".

  Από την πλευρά των επενδυτών, αυτό που πρωτίστως ζητείται είναι η "εφαρμογή" των κυβερνητικών πολιτικών. Δηλαδή, γίνεται φανερή η ανάγκη να αποδειχθεί ότι η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της με σταθερότητα και με συνέπεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο, ειδική σημασία για τους επενδυτές έχουν τα επόμενα βήματα, αλλά και η θέση των θεσμών.

  Ο λόγος για το θέμα των κόκκινων δανείων και την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που αναμένεται, για την πορεία του αιτήματος πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, για μία ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και για μία πρώτη θετική ένδειξη αναφορικά με την ελληνική θέση για αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

  Η πρώτη πάντως ένδειξη από τους ξένους επενδυτές είναι θετική. Τούτο έχει ήδη φανεί στις επαφές του οικονομικού επιτελείου που είναι συνεχείς. Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και από τον Κλάους Ρέγκλινγκ αναφορικά με τα πλεονάσματα, έχουν ερμηνευθεί ως ένα θετικό πρώτο βήμα, το ίδιο και οι πρώτες κινήσεις πολιτικής.

  Ωστόσο, πηγές της αγοράς εξηγούν ότι ο δρόμος είναι ακόμη "μακρύς" και αυτό το γνωρίζει καλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οδηγεί στον τελικό "στόχο" της κτήσης του investment grade που θα αλλάξει και τις ανάγκες διατήρησης διαθεσίμων, αλλά και την γενικότερη επενδυτική εικόνα της χώρας.

  Ο Υπουργός θα αναφερθεί στη δέσμευση να υλοποιηθούν οι αναγκαίες και συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατόν. Στις προτεραιότητες είναι η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων (όπως είναι το Ελληνικό), αλλά και η ολοκλήρωση ενός νέου φορολογικού κώδικα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η μείωση του ύψους των "κόκκινων δανείων", η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

  Μεταξύ των funds και των επενδυτικών τραπεζών που έχουν κλείσει one-to-one συναντήσεις με τις ελληνικές εισηγμένες και τον υπ. Οικονομικών είναι οι BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Management & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Inv. Counsel, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, T Rowe Prιce, TT International και Wellington. Παράλληλα, σήμερα θα δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τόσο ο CEO του Ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, όσο και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σε συνεντεύξεις τους στο Bloomberg.

  Το "bull story" της Ελλάδας

  "Το ενδιαφέρον φέτος είναι έντονο και η αισιοδοξία σχετικά με την Ελλάδα και τις προοπτικές της είναι διάχυτη", όπως σημειώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο για το roadshow, υπογραμμίζοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο η επανεμφάνιση κάποιων μεγάλων funds που τα τελευταία χρόνια απείχαν, τα οποία ήρθαν με συγκεκριμένες ερωτήσεις και έντονο ενδιαφέρον για ελληνικό Χρηματιστήριο και τον τραπεζικό κλάδο.

  Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds με την πλήρη άρση των capital controls να αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά από τους ξένους επενδυτές, καθώς δίνει ένα "σήμα" επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα, ενώ το ράλι των ελληνικών ομολόγων απεικονίζει το θετικό κλίμα που υπάρχει γύρω από τη χώρα αυτή τη στιγμή.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως στην χθεσινή πρώτη ημέρα του 14ου ετήσιου roadshow της ΕΧΑΕ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε "βουτιά" στα ιστορικά χαμηλά του 1,388%, κάτι που δεν πέρασε... απαρατήρητο από τους ξένους επενδυτές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί επενδυτές αναφέρονται πλέον στην Ελλάδα ως ένα απόλυτο "bull story" καθώς θεωρούν πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Επίσης, χρηματιστηριακά στελέχη επισημαίνουν, όπως ανέφερε το Capital.gr, την επανεμφάνιση ορισμένων μεγάλων funds που τα τελευταία χρόνια απείχαν, με συγκεκριμένες ερωτήσεις και έντονο ενδιαφέρον για ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν, πως το ζήτημα του country risk που σε roadshow προηγούμενων ετών συγκαταλέγονταν στα θέματα με τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τα ξένα funds, εφέτος βρίσκεται πολύ χαμηλά στη συχνότητα των ερωτήσεων. "Σταθερότητα, προοπτικές και ανάπτυξη" είναι οι λέξεις κλειδιά στα μηνύματα που μεταφέρουν τα στελέχη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στους ξένους.

  Ψηλά στις συναντήσεις οι τράπεζες

  Όπως ήταν αναμενόμενο, τα funds κάνουν... ουρά για συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπου το κλίμα είναι θετικό και ανάλογο με αυτό που υπήρχε στα πρόσφατα τραπεζικά roadshows των Goldman Sachs και HSBC στο Λονδίνο και της Citi στην Νέα Υόρκη στις αρχές του μήνα.

  Το σχέδιο του ΤΧΣ για την μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών κυριάρχησε στις συναντήσεις με τις ερωτήσεις των funds να επικεντρώνονται στην εφαρμογή και τις τεχνικές λεπτομέρειες του APS.

  Πάντως, η είδηση που "έσκασε" κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν το "κόκκινο" χρέος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, ήρθε... "κουτί", όπως σημειώνουν πηγές του Capital.gr.

  Επίσης, το εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το ενδιαφέρον των funds και οι ερωτήσεις τους δεν αφορούν πλέον αποκλειστικά και μόνο τα προβληματικά assets τους.

  Πλέον, ψηλά στο ραντάρ των funds έχουν μπει οι προοπτικές της κερδοφορίας τους, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και πως οι επενδυτές βλέπουν πως οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό "συστατικό" πλέον στην ενίσχυση της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ