Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 12:44

  "Καμένη γη" στα νοσοκομεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  "Καμένη γη" στα νοσοκομεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Καμένη γη" θυμίζει το τοπίο στα δημόσια νοσοκομεία από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας από τις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και τις διοικήσεις του ΕΣΥ. Την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εθνικό σύστημα περίθαλψης έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν από το ΕΣΥ 8.577 άτομα και προσλήφθηκαν 7.205, ως εκ τούτους 1.372 θέσεις δεν αναπληρώθηκαν. 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν πως δεν έχουν ασφαλές σύστημα εφημεριών.

  Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σε 3 στα 4 νοσοκομεία δεν υπάρχει καταγραφή του χρόνου αναμονής και στα μισά δεν υπάρχει σύστημα διαλογής των ασθενών. Επίσης στα μισά δεν υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, 4 στα 10 λειτουργούν χωρίς έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 8 στα δέκα δηλώνουν ανεπάρκεια στη στελέχωση κλινικών του παθολογικού τομέα.

  Το ίδιο χάος επικρατεί και στα οικονομικά του ΕΣΥ. 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσεις ισολογισμό για το 2018 και 10 από αυτά ούτε για το 2017. Παράλληλα είναι ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

  Από τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας βρέθηκε ακόμη πως 130 με 150 εκατ. ευρώ αφορούν οικονομικές εκκρεμότητες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και βρίσκονται προς διερεύνηση.

  Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως ήδη γίνονται παρεμβάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης στο ΕΣΥ, χωρίς να δώσει όμως παραπάνω λεπτομέρειες. "Πρώτα έπρεπε να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση και μετά να λάβουμε μέτρα", είπε.

  Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ στόχος είναι το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας να αφορά τη δημόσια περίθαλψη. Τέλος αναμένονται παρεμβάσεις για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και τις τοπικές μονάδες.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ