Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαρ-2019 08:31

  Έντονες επιφυλάξεις θεσμών και για τις 120 δόσεις

  Έντονες επιφυλάξεις θεσμών και για τις 120 δόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

   
  Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνουν πηγές των Βρυξελλών για το θέμα της νέας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι νέες αυτές διατάξεις θα τεθούν προς διαβούλευση με τους θεσμούς και θα κατατεθούν στη Βουλή προς θέσπιση αμέσως μετά τη συμφωνία για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ένα νέο μέτωπο. Η ένσταση των εν λόγω πηγών είναι ότι με την εν λόγω ρύθμιση υπονομεύεται η κουλτούρα πληρωμών. Ο λόγος ουσιαστικά για μία αιτίαση η οποία ταυτίζεται με μεγάλο μέρος των επιφυλάξεων που εκφράζουν για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την πρώτη κατοικία.

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η ρύθμιση των 120 δόσεων θα κατατίθεντο ως πρόταση στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Μαρτίου. Και τούτο με τη λογική ότι έως τότε θα έχει βρεθεί λύση στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη.

  Οι τρεις ενστάσεις για νόμο Κατσέλη
  Ωστόσο η διαδικασία έχει πάει "πίσω" χρονικά λόγω της αδυναμίας - προς το παρόν – να δοθεί λύση για την πρώτη κατοικία. Και τούτο καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ενστάσεις σε τρία μέτωπα: δημοσιονομικό, πολιτικό και νομικό (το οποίο είναι και το σημαντικότερο καθώς σχετίζεται και με εντάσεις για αλληλεπίδραση των νέων διατάξεων με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.

  Έτσι, μετατρέπονται σε… θρίλερ τα νέα ορόσημα που έχουν τεθεί (έστω σύγκλιση έως το EWG της 25/3 και συμφωνία έως το Eurogroup της 5/4). Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές μιλούν για κατάθεση της διάταξης την Παρασκευή στη Βουλή, μαζί με τη συνέχιση των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μία απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε θέσπιση νομοθεσίας για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη θα δημιουργούσε τρία μέτωπα, σε επίπεδο Eurogroup, ΕΚΤ και Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Έτσι, επιχειρείται έστω ένα ενδιάμεσο σενάριο μερικής συμφωνίας (κατάθεση της σχετικής διάταξης και διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρχει συναίνεση στο κείμενο που θα ψηφίσει η Βουλή καθώς και στις εφαρμοστικές διατάξεις που θα το συνοδεύουν).

  Καμπανάκια Κοστέλο
  Αλλά και ο επικεφαλής των Θεσμών - εκ μέρους της Κομισιόν - Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την παρουσίασή του στο σεμινάριο που διοργάνωσε χθες στην Αθήνα η Επιτροπή μαζί με το ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη έως τις 5/4, αλλά και παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

  Ο κ. Κοστέλο άσκησε κριτική για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας, ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές γίνονται σε καθημερινή βάση, αλλά κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά δομικά ζητήματα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι έκλεισαν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

  "Υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες - "ζόμπι" που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Είναι κλειδί η μείωση των NPLs για την έλευση επενδύσεων", είπε. Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει επιστροφή των καταθέσεων και των επενδύσεων και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί όταν ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες.

  Ειδική αναφορά έκανε στην παραγωγικότητα, στην ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2% σήμερα στο 3% - 4% τα επόμενα χρόνια και σε επενδυτικό κενό 15 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί ώστε η Ελλάδα να φθάσει στις επιδόσεις ενός μέσου κράτους της Ε.Ε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων