Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαρ-2019 11:20

  Κοστέλο: Υπάρχουν εταιρείες "ζόμπι" - Η μείωση των NPLs κλειδί για τις επενδύσεις

  Κοστέλο: Υπάρχουν εταιρείες "ζόμπι" - Η μείωση των NPLs κλειδί για τις επενδύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.00

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αισιοδοξία για λύση αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη έως τις 5/4, αλλά και παραδοχή ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά εξέφρασε ο επικεφαλής των Θεσμών - εκ μέρους της Κομισιόν - Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την παρουσίαση του στο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Αθήνα μαζί με το ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

  Ο κ. Κοστέλο άσκησε κριτική για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας, ενώ έθεσε και δημοσιονομικό ζήτημα, λόγω του κόστους 800 εκατ. ευρώ έως το 2022, το οποίο, όπως είπε, εξετάζεται.

  Ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές γίνονται σε καθημερινή βάση, αλλά εννοείται ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά δομικά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις - "κλειδιά", όπως είναι το Ελληνικό και το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει σήμα προς τις αγορές.

  Κόκκινα δάνεια

  "Υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες - "ζόμπι" που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Είναι κλειδί η μείωση των NPLs για την έλευση επενδύσεων", είπε.

  Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει επιστροφή των καταθέσεων και των επενδύσεων και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί όταν ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες.

  Πρωτογενή πλεονάσματα και παραγωγικότητα

  Για τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, είπε ότι ναι μεν ο προϋπολογισμός δείχνει να διασφαλίζεται, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις.

  Μεταξύ αυτών ανέφερε την ανάγκη αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες, αύξησης των επενδύσεων, καθώς ακόμη υποχρηματοδοτούνται, αλλά και δημιουργίας φιλικού φορολογικού συστήματος μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μείωσης των φορολογικών συντελεστών, υπονοώντας έτσι - εμμέσως - την ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου.

  Η Ελλάδα πρέπει να έχει υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας, πρέπει να μετακινηθεί από τις τελευταίες στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ακόμη.

  Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνέχιση και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

  Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση μέσα στον Απρίλιο του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, καθώς και προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών, με στόχο την έκδοση συστάσεων τον Ιούνιο - Ιούλιο, οι  οποίες θα ενσωματωθούν με τη διαδικασία Ενισχυμένης Εποπτείας.

  Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε σαφές ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης.

  Όπως εξήγησε, πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης  από το 2% σήμερα στο 3% - 4% τα επόμενα χρόνια.

  Ο κ. Κοστέλο ανέφερε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν πέντε με 10 χρόνια για να αποδώσουν πλήρως και επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσής τους.

  Κατέγραψε, δε,  μία προς μία τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς - μαζί με άλλες παραμέτρους - εμποδίζει την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και των δανείων προς επιχειρήσεις και πολίτες.

  Αναφέρθηκε επίσης σε επενδυτικό κενό 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί ώστε η Ελλάδα να φθάσει στις επιδόσεις ενός μέσου κράτους της Ε.Ε.

  Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στην αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

  Κατέγραψε την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την παραγωγικότητα (27η ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη), αλλά και σε πολύ χαμηλή κατάταξη στους παγκόσμιους  δείκτες παραγωγικότητας

  Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά ούτως ώστε οι εξαγωγές να ανακάμψουν φτάνοντας στο 50% του ΑΕΠ.

  Ο Ντέκλαν Κοστέλο εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς κυκλικά προσαρμοσμένο, δηλαδή με βάση τον οικονομικό κύκλο, υπάρχει έλλειμμα 5% του ΑΕΠ.

  "Ισχυρό μήνυμα"

  Ο Γιώργος Μαρκοπουλιωτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο δίνει ένα ηχηρό σημάδι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην συνδρομή των κονδυλίων της Ε.Ε.

  Ο επικεφαλής της ομάδας μεταρρυθμίσεων Μάαρτεν Φερβέι αναφέρθηκε και αυτός σε καμπή από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Μίλησε για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και για την συνδρομή της τεχνικής βοήθειας σε 150 παρεμβάσεις μεταρρυθμίσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ