Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαρ-2019 13:19

  Στασινός (ΤΕΕ): Αδύνατη η πληρωμή των τριπλών εισφορών

  Στασινός (ΤΕΕ): Αδύνατη η πληρωμή των τριπλών εισφορών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αδύνατη είναι η πληρωμή των τριπλών εισφορών από την πλειοψηφία των μηχανικών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας και τον πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριο Βερβεσό.

  Ο κ. Στασινός, με τη δήλωσή του αυτή, αναφέρθηκε στα τρία ειδοποιητήρια τα οποία έχει αναρτήσει το ΕΤΕΑΕΠ σε σχέση με τις αναδρομικές και τρέχουσες εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ (Μέχρι 12 Απριλίου η καταβολή των τριπλών εισφορών επικουρικού-εφάπαξ).

  Ο κ. Κόλλιας (ΟΕΕ), από την πλευρά του, αναφέρθηκε αναλυτικά στην τριπλή αύξηση που έχει προκύψει στις εισφορές των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού τους και από το γεγονός ότι οι εισφορές δεν αποτελούν "έξοδο" και δεν αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Τόνισε επίσης ότι η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3% από την 1/1/2019) αφορά μόνο 250.000 επί συνόλου 1.500.000 αυτοαπασχολουμένων, καθώς αυτοί δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ τον χρόνο.

  Συνεπώς οι υπόλοιποι 1.250.000 θα δουν αυξήσεις στις εισφορές τους.

  Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΟΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσυνδεθεί ο κατώτατος μισθός από τις κατώτατες εισφορές των αυτοαπασχολουμένων.

  Ο κ. Βερβεσός (ΔΣΑ), από την πλευρά του, ανέφερε ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών (σ.σ. να είναι πάνω από 36 δόσεις) και επίσης η πρώτη καταβολή να γίνει τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο.

  Ο κ. Στασινός δήλωσε ότι οι περισσότεροι μηχανικοί στην ηλικία των 40 δεν πιστεύουν ότι θα λάβουν μελλοντικά σύνταξη.

  Ο ίδιος επισήμανε ότι από το 2013 έχει να καταβληθεί επικουρική σύνταξη σε μηχανικό.

  Από πλευράς ΔΣΑ τονίστηκε επίσης ότι όποιος επαγγελματίας πληρώσει τις κατώτατες εισφορές (επί των 586 ευρώ τον μήνα) για 40 χρόνια θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους 634 ευρώ (384 ευρώ εθνική σύνταξη και 250 ευρώ ανταποδοτική).

  Όσον αφορά τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις τους, αυτές αναμένεται να φτάνουν τα 100 ευρώ.

  Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, οι επικουρικές συντάξεις των δικηγόρων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ανέρχονταν στα 330 ευρώ μικτά, ενώ πλέον έχουν φτάσει στα 180 ευρώ μικτά.

  Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των κατασχέσεων για ασφαλιστικά χρέη, οι οποίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση στους οφειλέτες.

  Τέλος, οι πρόεδροι όλων των παραπάνω φορέων τόνισαν το πρόβλημα της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας (πρόσβασης στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων