Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2019 20:00

  Τα δύο τραπεζικά σχέδια "αντίβαρο" για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα

  Τα δύο τραπεζικά σχέδια "αντίβαρο" για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το τελικό νομοσχέδιο για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη αλλά και το δεύτερο σχέδιο για την απομείωση των "κόκκινων" δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών με βάση την πρόταση που έχει διαμορφώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το υπουργείο Οικονομικών - και το οποίο κατατίθεται "εμπροσθοβαρώς" στους θεσμούς όπως έγραφε εγκαίρως η εφημερίδα Κεφάλαιο και το Capital.gr - αποτελούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το "αντίβαρο" για να εξισορροπηθούν οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και να "ξεκλειδώσουν" οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

  Προϋπόθεση βέβαια είναι να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών για τα εν λόγω τραπεζικά σχέδια. Ο νέος ν. Κατσέλη εξετάζεται ήδη από τους θεσμούς, ενώ η πρόταση για τη χρήση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα απορροφήσει μέρος των NPLs με όρους αγοράς και θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων, μέρος των οποίων θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, θα κριθεί πρώτα από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Κομισιόν.

  Ουσιαστικά ο χρόνος που απομένει είναι λίγος. Επισήμως τα δύο πολιτικά "ραντεβού" έχουν οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου (EWG) και για τις 11 Μαρτίου (Eurogroup). Η απόφαση θα είναι πολιτική, αλλά η τεχνική εισήγηση θα γίνει από την Κομισιόν μέσα από την δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα ανακοινωθεί στις 27/2.

  Ωστόσο, το χρονικό τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι θεσμοί κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα έληξε τυπικά την προηγούμενη Παρασκευή. Επιπλέον εκτιμάται ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει η έκθεση προόδου με την "λίστα" των 16 προαπαιτούμενων να οριστικοποιηθεί ατύπως για δύο λόγους:  για να φανεί αν χρειάζονται πολιτικές διαπραγματεύσεις/πρόσθετες πράξεις από την ελληνική πλευρά ώστε να διασφαλισθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά και γιατί θα πρέπει να μεσολαβήσει μία σειρά εγκρίσεων και κοινοποιήσεων των κειμένων (εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων οργάνων).

  Οι εκκρεμότητες

  Πέρα λοιπόν από τις τράπεζες στη "ζυγαριά" εισέρχονται τα υπόλοιπα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να λήξουν στο τέλος του 2018. Αναζητείται ακόμη "αντίβαρο" στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων για την καθυστέρηση στην Εγνατία Οδό.

  Εκκρεμεί επιπλέον η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και το θέμα των λιγνιτικών μονάδων. Μένει να φανεί επίσης αν παραμένουν τα "κενά" και σε άλλα προαπαιτούμενα του 2018 (στελέχωση ΑΑΔΕ, εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες, στελέχωση μονάδων υγείας κλπ).

  Υπάρχουν και τα πολιτικά θέματα. Το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου παραμένει, όπως το ζήτημα των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης (κυρίως μέσω προσλήψεων), αλλά και το "αγκάθι" του κατώτατου μισθού.

  Παράλληλα, υπάρχει και η ειδική έκθεση που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ανακοινωθεί επίσης στις 27 Φεβρουαρίου αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται σε αυτή την έκθεση να δείχνει ότι έχει ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν και κάποια ενδεχομένως επιδεινώνονται. Ειδική έμφαση αναμένεται να δοθεί στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένουν, αλλά και στην ιδιαίτερα αρνητική εξωτερική επενδυτική θέση, στην απώλεια εξαγωγικών μεριδίων και σε κοινωνικά ζητήματα.

  "Η τελική απόφαση είναι καθαρά πολιτική και προσμετρά όλα τα μέτωπα, επίσημα και όχι", αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι οι τράπεζες είναι το "κλειδί", ενώ οι εξελίξεις ανά την Ε.Ε. και παγκοσμίως (Brexit, καθίζηση σε Ιταλία-Γερμανία, εμπορικοί πόλεμοι, κινεζική οικονομία) και η πορεία προς τις εκλογές και προς τον "ανασχηματισμό" στις κορυφαίες θέσεις των θεσμικών οργάνων δημιουργούν την ανάγκη για ηρεμία στο ελληνικό ζήτημα τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η "ζυγαριά" θα κλίνει θετικά…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ