Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιαν-2019 12:17

  Εβδομάδα αποφάσεων για NPLs, νόμο Κατσέλη και κατώτατο μισθό

  Εβδομάδα αποφάσεων για NPLs, νόμο Κατσέλη και κατώτατο μισθό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αποκρυστάλλωση των θέσεων κυβέρνησης, τραπεζών και επιτηρητών για τα δύο μεγάλα τραπεζικά μέτωπα –τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και τον "διάδοχο" του Ν. Κατσέλη/Σταθάκη– καθώς και για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, επιχειρείται μέσα στην εβδομάδα, Και τούτο καθώς ο χρόνος "ζυμώσεων" τελειώνει. 

  Η άτυπη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου με βάση την ΠΝΠ που "πέρασε" η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα την υποκαταστήσει με βασική πρόταση το Κυπριακό μοντέλο και με όριο προστασίας έως τα 100.000 ευρώ (σ.σ. ο λόγος για τη βασική πρόταση που είναι στο τραπέζι με την αποδοχή των θεσμών). Στόχος είναι να εγκριθούν τεχνοκρατικά οι αποφάσεις μέσα στον Ιανουάριο για να ακολουθήσει η πολιτική έγκριση. 

  Πάντως οι ζυμώσεις με τους τραπεζίτες και τους θεσμούς συνεχίσθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο για τον Ν. Κατσέλη αλλά και για το νέο σχήμα μείωσης των κόκκινων δανείων  που επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό. Ο λόγος για το σχέδιο ταχύτερης απομείωσης των "κόκκινων" δανείων, το οποίο στα βασικά του σημεία παρουσίασε τον Δεκέμβριο από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βασίζεται στην πρόταση του ΤΧΣ και στο ιταλικό μοντέλο παροχής κρατικών εγγυήσεων με κριτήρια την ταχύτητα εφαρμογής, την αποδοχή του από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Κομισιόν αλλά και από τα άλλα τα όργανα της Ε.Ε. όπως ο ESM και η ΕΚΤ καθώς και την απουσία προσκομμάτων και κίνδυνων (και ανακεφαλαιοποίησης) στην εφαρμογή.

  Ένα άλλο επείγον μέτωπο –για πολιτικούς όμως λόγους– είναι αυτό του κατώτατου μισθού. Οι αποφάσεις έχουν προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη για μέσα στον Ιανουάριο και θα πρέπει να ικανοποιούν την εκλογική "πελατεία" αλλά και τις ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των θεσμών αλλά και των αγορών. Ειδικά οι τελευταίες θεωρούν το θέμα του κατώτατου μισθού ως ορόσημο για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής...

  Η εν λόγω "απόδειξη" της δημοσιονομικής προσαρμογής σχετίζεται όμως και με τα υπόλοιπα μέτωπα της αξιολόγησης αλλά και με τις πρόσφατες κινήσεις/παροχές της κυβέρνησης. Και η αποτίμηση... αρχίζει.

  Πολιτικές ζυμώσεις - αφίξεις

  Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) και στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος όχι μόνο στα παραπάνω πεδία (που έχουν πιεστική "προθεσμία"), αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα της Ενισχυμένης Εποπτείας. Επιπλέον το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου σχεδιάζεται να αρχίσει η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά και η έλευση της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στο τέλος αυτής της εβδομάδας επιχειρείται από την κυβέρνηση να αναδειχθεί σε μία ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις και στο οικονομικό πεδίο.

  Η αξιολόγηση περιλαμβάνει επιπλέον τα ανοικτά μέτωπα στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ταχύτερη αδειοδότηση, στο δημόσιο, στις δαπάνες υγείας, στις οφειλές προς ιδιώτες και στην ισχυροποίηση της ΑΑΔΕ. Οι θεσμοί επιπλέον θα παρακολουθούν από κοντά το θέμα των αναδρομικών που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στα δημοσιονομικά πλεονάσματα αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Γεωργίου που εξακολουθούν να αποτελούν θέματα προτεραιότητας. 

  Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει την αποτίμηση των οροσήμων της 2ης αξιολόγησης, θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup τον Μάρτιο, συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος. Ακόμα μία αξιολόγηση έχει οριστεί για το Eurogroup του Ιουνίου. Ωστόσο, το εν λόγω χρονοδιάγραμμα επηρεάζεται από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και από την αλλαγή "φρουράς" σε όλα τα όργανα της ΕΕ που θα ακολουθήσει. 

  Σημειώνεται ότι διαπραγμάτευση λαμβάνει χώρα και για τα δεσμευτικά όρια εσόδων και δαπανών που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο (Medium-Term Βudgetary Objective - MTO) που θα καταρτίσει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να στείλει τη θέση-δέσμευσή της στην Επιτροπή μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Programme), δηλαδή από αναλυτικό πολυετή προϋπολογισμό. Απαιτεί εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχουν τα μέτρα των επόμενων ετών αλλά και η πορεία της οικονομίας αναφορικά με το ΑΕΠ, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τις δαπάνες, τα έσοδα κλπ. Επιπλέον, θα εξεταστεί η πορεία των πλεονασμάτων αλλά και του χρέους το οποίο θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι μειώνεται με σταθερό ρυθμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ