Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Δεκ-2018 12:31

  Μετά την παροχολογία έρχεται ο έλεγχος θεσμών - αγορών

  Μετά την παροχολογία έρχεται ο έλεγχος θεσμών - αγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το γαϊτανάκι της παροχολογίας, μαζί με την ανάγκη εκπλήρωσης των τελευταίων φορολογικών υποχρεώσεων του 2018 ολοκληρώνεται σήμερα. Δίνει τη "σκυτάλη" στην ανάγκη να καθησυχάσει η κυβέρνηση τους δανειστές και τις αγορές που ανησυχούν για ένα νέο κύκλο παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα, αλλά και για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.

  Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο με κορυφή του παγόβουνου τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη και την επίσημη πρόταση για το σχέδιο ταχείας απομείωσης των κόκκινων δανείων (που αναμένεται εξ αναβολής από τον Δεκέμβριο). Θα γίνει δημοσιονομικός απολογισμός, ενώ πρόοδο περιμένουν να δουν οι δανειστές και στα μεγάλα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης που συνδέονται με την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, τις παρεμβάσεις επιτάχυνσης της δικαιοσύνης των ιδιωτικοποιήσεων, την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και όσον αφορά τον κατώτατο μισθό (σ.σ. οι οποίες προσδιορίστηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τα μέσα Ιανουαρίου). 

  Το κλείσιμο του 2018

  Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μία πλευρά να ολοκληρώσει - όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα δημοσιονομικά - τις πληρωμές για επενδυτικά έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (οι δαπάνες για το οποίο έδειξαν τεράστια υστέρηση στο 11μηνο)  και να πληρώσει οφειλές προς ιδιώτες ώστε να υπάρξει καθαρή μείωσή τους στον "λογαριασμό" που θα στείλει στους δανειστές, με αδύνατη πλέον την εξάλειψή τους. 

  Από τη άλλη πλευρά αναμένεται μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η δίμηνη παράταση του ισχύοντος Νόμου Κατσέλη. Αναμένεται επίσης με βάση τις σχετικές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής η παράταση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα λεγόμενα "προσφυγικά" νησιά. 

  Οι εν λόγω κινήσεις επιχειρείται να γίνουν σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως συνέβη και με το αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και με τις άλλες παροχές που προηγήθηκαν. 

  Ο 1ος απολογισμός

  Ωστόσο, ο τελικός απολογισμός αναμένεται σε επίπεδο δανειστών να γίνει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου στα πολιτικά "ραντεβού" για τη 2η αξιολόγηση που έχουν ήδη οριστεί με πρώτο σταθμό το EWG της 10ης Ιανουαρίου και επόμενο την κάθοδό τους στην Αθήνα (ΒΛΕΠΕ ). Βρίσκονται στο στόχαστρο και των αγορών με την κυβέρνηση να επιχειρεί να επιστρέψει σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. 

  Ένα από αιτήματα των "παροχών" που έχει μεταφερθεί για το 2019 είναι η ρύθμιση οφειλών σε περισσότερες δόσεις (εντός ή εκτός Εξωδικαστικού). Επίσης θα πρέπει να "μετρηθούν" οι επιπτώσεις από τις εξαγγελίες/τροπολογίες περί προσλήψεων: για τις εξαγγελίες που έγιναν για 15.000 προσλήψεις αλλά και για τροπολογίες προσλήψεων σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου και για τις μισθολογικές αυξήσεις που θεσπίστηκαν στο ΥΠΟΙΚ. Από κοντά παρακολουθείται και το ζήτημα με τις δικαστικές περιπέτειες των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Γεωργίου.

  Η μεγαλύτερη αγωνία στο δημοσιονομικό πεδίο συνδέεται με το κρίσιμο θέμα των δικαστικών αποφάσεων και με τη συνταγματικότητα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς. Θεωρείται το πιο μεγάλο δημοσιονομικό μέτωπο για την ελληνική οικονομία που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν θα ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.  

  Πάντως, οι εξαγγελίες πληθαίνουν. Χθες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel προσδιόρισε τις παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό για τα μέσα Ιανουαρίου, μιλώντας για μία "εμβληματική" αύξηση και προανήγγειλε τις πρωτοβουλίες που επίκεινται για την προστασία της α' κατοικίας, αλλά και για ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών. 

  Και τούτο όταν το Σαββατοκύριακο, δύο εμβληματικοί πολιτικοί τοποθετήθηκαν για ένα δύσκολο 2019. Ο κ. Κώστας Σημίτης προειδοποίησε για νέο μνημόνιο, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 "θα διαπιστώσουμε αν διαβήκαμε την είσοδο σε μια περίοδο ασφάλειας και υπομονετικής διεκδίκησης της σταδιακής ανάκτησης της θέσης της χώρας ή την είσοδο σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας", επισημαίνοντας πως "η χώρα εισέρχεται στο 2019 δημοσιονομικά υπονομευμένη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ