Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Δεκ-2018 19:30

  Τράπεζες: Αυξάνουν τις καταγγελίες επιχειρηματικών NPLs με το "καλημέρα" του 2019

  Τράπεζες: Αυξάνουν τις καταγγελίες επιχειρηματικών NPLs με το "καλημέρα" του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Πολύ ταχύτερους ρυθμούς θα πάρουν από την αρχή του νέου έτους οι καταγγελίες επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται, υπό την αυξημένη πίεση στις τράπεζες να μειώσουν δραστικά τα "κόκκινα" δάνεια.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες είναι έτοιμες να καταγγείλουν το δάνειο που έχουν δώσει στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Πρόκειται για δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν με 13 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, με 10 εκατ. ευρώ η Eurobank, με επίσης 10 εκατ. ευρώ η Εθνική, με 4 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και με 3 εκατ. ευρώ η Attica Bank. Μέχρι στιγμής, μία από τις πιστώτριες τράπεζες δεν έχει λάβει απόφαση για την καταγγελία του δανείου, αλλά εκτιμάται ότι η λήψη της απόφασης είναι θέμα χρόνου και η καταγγελία του δανείου θα γίνει τις αρχές του νέου έτους. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το συγκεκριμένο δάνειο δεν εμφανίζει δυνατότητες αποπληρωμής, καθώς τα έσοδα του γηπέδου έχουν μειωθεί σημαντικά, οι σουίτες του γηπέδου δεν αποδίδουν όπως παλαιότερα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες συντήρησης.

  Μία άλλη περίπτωση επιχειρηματικού δανείου που αναμένεται να καταγγελθεί στις αρχές του 2019 από τις τράπεζες είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή της εταιρίας Porcelana – Χατζηγεωργίου Α.Ε. Πρόκειται για δάνειο που κινείται στα 27 – 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11 – 11,5 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από την Εθνική Τράπεζα, 9 – 10 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 6 – 7 εκατ. από την Alpha Bank. Η γνωστή εταιρία που δραστηριοποιείται στα είδη υγιεινής έχει ως ατού ένα ικανοποιητικό δίκτυο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από την Ιταλία. 

  Οι νέες καταγγελίες "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων έρχονται να προστεθούν στο ανοιχτό θέμα της εταιρίας "Καλλιμάνης". Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου το εργοστάσιο της εταιρίας σταμάτησε τη λειτουργία του μετά την οριστική διακοπή της ηλεκτροδότησης από τον πάροχο, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν κάνει επίσχεση εργασίας.

  Οι τράπεζες δεν φαίνονται πρόθυμες να δώσουν νέα παράταση ζωής στην Καλλιμάνης, τη διάσωση της οποίας έχει αναλάβει η Pillarstone και καλούν τους μετόχους της εταιρίας, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από το κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 47,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο δάνειο αυτό συμμετέχουν με 19 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, με 15 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, με 7 εκατ. ευρώ η Eurobank, με 4 εκατ. ευρώ η Attica Bank και με 2 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς. 

  H πίεση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε καταγγελίες επιχειρηματικών δανείων είναι πλέον ασφυκτική από τον SSM στο πλαίσιο της επιτάχυνσης εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών με δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Όπως εκτιμάται, τα κόστη από τη διατήρηση της λειτουργίας σημαντικού αριθμού μη βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων είναι σημαντικά, όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για ολόκληρη την Οικονομία. Μελέτες που έχουν εκπονηθεί δείχνουν ότι  εάν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν με τους όρους των βιώσιμων, η λειτουργική κερδοφορία τους θα αυξανόταν κατά 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και ο τζίρος στην Οικονομία κατά 16,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα των σημερινών μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεών τους, ύψους 15,9 δισ. ευρώ, θα μπορούσε,  εφόσον μεταβιβάζεται σε υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις, να αρχίσει να εξυπηρετείται εκ νέου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων