Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Δεκ-2018 20:00

  Κυβερνητική ακροβασία ανάμεσα σε παροχές - δεσμεύσεις με το βλέμμα στις αγορές

  Κυβερνητική ακροβασία ανάμεσα σε παροχές - δεσμεύσεις με το βλέμμα στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Από τη μία πλευρά είναι ο ν. Κατσέλη, οι παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια, η νέα ρύθμιση οφειλών σε περισσότερες δόσεις και η τελική μορφή της συμφωνίας για την 2η αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά τα "αιτήματα" για παροχές που ήδη δόθηκαν ή που προαναγγέλλονται.

  Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αν και με... χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και το επόμενο πολιτικό "ραντεβού" έχει ήδη ορισθεί. Η "λίστα" των δανειστών για τη 2η αξιολόγηση θα βρεθεί στο τραπέζι του EWG που συνεδριάζει στις 10 Ιανουαρίου και θα δώσει την "εντολή" στους θεσμούς για την κάθοδο στην Αθήνα την 21η Ιανουαρίου.

  Η έκθεση προόδου θα ανακοινωθεί στις 27/2, αλλά έχει ήδη αρχίσει να γράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες. Το περιεχόμενό της συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές.

  Έτσι, αυτές οι πρώτες "ειδήσεις" από τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου έχουν ειδική σημασία. Η σύσταση που είχε δοθεί από την 1η αξιολόγηση ήταν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν "σε αρκετές ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις" να "αντιμετωπιστούν επειγόντως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθούν όλες το συντομότερο δυνατό και πολύ πριν από την έκδοση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας".

  Ωστόσο, πέρα από τα μεγάλα "μέτωπα" της συμφωνίας με τους δανειστές, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται όμως με τα διαδοχικά "κύματα" τροπολογιών/εξαγγελιών της κυβέρνησης. Ο λόγος για τον ΦΠΑ στα νησιά και για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και για τις εξαγγελίες περί προσλήψεων  που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε πολιτικό επίπεδο, για τροπολογίες προσλήψεων σε οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου, αλλά και για τις μισθολογικές αυξήσεις που θεσπίστηκαν στο ΥΠΟΙΚ.

  Ν. Κατσέλη, τράπεζες και ιδιωτικοποιήσεις

  Οι τράπεζες είναι ούτως ή άλλως το επίκεντρο της 2ης αξιολόγησης. Ωστόσο, αυτό που "καίει" είναι ο ν. Κατσέλη, αλλά και το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Ο αρμόδιος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προανήγγειλε ΠΝΠ που θα παρατείνει την ισχύ του νόμου Κατσέλη. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν σε περίπου 135.000 τον Σεπτέμβριο και πρέπει να εξαλειφθούν μέχρι το τέλος του 2021. 

  "Αγκάθι" αποτελεί η μεταφορά του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (OAKA) στο λεγόμενο "Υπερταμείο". Επίσης, η διαδικασία αντικατάστασης των μελών των Δ.Σ. των ΔΕΚΟ αντιμετωπίζει ορισμένες καθυστερήσεις, όπως και η πώληση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επιτάχυνση ζητείται και για το Ελληνικό (με νέο ορόσημο τον Μάρτιο του 2019).

  Στο στόχαστρο είναι και οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Σύμφωνα με τη θέση που έχει ήδη εκφράσει η Κομισιόν, ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό χαρακτηρίζεται από "συστηματικές καθυστερήσεις και προβλήματα, γεγονός που καταδεικνύει έλλειψη οικειοποίησης". Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στους περιφερειακούς λιμένες. 

  Έχει γίνει σαφές στην Ελλάδα ότι πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αιτίες των καθυστερήσεων, "δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις αυτές αντισταθμίζουν τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στο επενδυτικό κλίμα οι διαγωνισμοί που βαίνουν ικανοποιητικά".

  Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τη νομική εμπλοκή των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του πρώην προέδρου και ανώτερου υπαλλήλου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Γεωργίου. Οι εξελίξεις και στις δύο διαδικασίες εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να υποβάλλει εκθέσεις στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

  Στελέχωση της ΑΑΔΕ - ληξιπρόθεσμα

  Στο επίκεντρο είναι επίσης η ολοκλήρωση της στελέχωσης και η άρση των καθυστερήσεων στον εξωτερικό διαγωνισμό και στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας. Επιπλέον, ζητείται να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης με τους πόρους για τις απαραίτητες επενδύσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων της.

  Στο πεδίο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπολογιστεί η πρόοδος σε σχέση με τις επιδόσεις του Αυγούστου, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανερχόταν σε 3,2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος) ή σε 1,7 δισ. ευρώ με βάση τον νέο ορισμό (αφαιρούνται οφειλές που εκκαθαρίζονται μέσω συμψηφισμών ή που δεν μπορούν να εκκαθαριστούν λόγω νομικών ή τεχνικών περιορισμών που διαφεύγουν του ελέγχου των Αρχών). Η κριτική που ασκείται είναι ότι κονδύλια ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς δημοσίων φορέων, αλλά παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2018. Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι διατέθηκαν και ότι πλέον δεν δημιουργούνται νέα χρέη.

  Δημόσιο - Προσλήψεις και διορισμός γραμματέων

  Ο στόχος για νέα στελέχωση του Δημοσίου μέσω του ΑΣΕΠ καθυστερεί στο πεδίο του διορισμού γενικών γραμματέων. Ενόχληση προκάλεσε η ρύθμιση για την πολιτική αποδοχών του υπουργείου Οικονομικών, η οποία "στερείται συνοχής σε σχέση με προηγούμενη μεταρρύθμιση για τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου", σύμφωνα με την Επιτροπή. Το μέτρο εισάγει νέο επίδομα για ορισμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των μισθολογικών επιπέδων μεταξύ του προσωπικού διαφόρων υπουργείων και δημόσιων φορέων το οποίο εκτελεί παρόμοια καθήκοντα. Οι θεσμοί ξέρουν ότι το αρχικό δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι μικρό. Θεωρούν, όμως, ότι το μέτρο υπονομεύει την ουσία του ενιαίου μισθολογίου και μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικούς κινδύνους σχετικά με απαιτήσεις παρόμοιων πληρωμών από άλλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης.

  Εκτιμούν, πάντως, ότι το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα ίδια περίπου επίπεδα με άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και αυτό που φοβίζει είναι ένα κύμα προσλήψεων που θα αναστρέψει τον κανόνα 1 προς 1 που ισχύει μέχρι και το 2022.

  Υγεία και επιχειρήσεις

  Στο πεδίο της ανάπτυξης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της κεντρικής υγειονομικής περίθαλψης καταγράφονται σοβαρές αντιξοότητες, προερχόμενες από την αντίσταση/αντίθεση των ενδιαφερομένων και τους περιορισμένους πόρους και ικανότητες. Αυτές είδαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κατά την προηγούμενη κάθοδό τους στην Αθήνα και ζητούνται βήματα για τον έλεγχο της δαπάνης, αλλά και για τη δημιουργία των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και κεντρικής Αρχής προμηθειών.

  Αναφορικά με το πεδίο της ταχύτερης αδειοδότησης, οι ρυθμοί προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων είναι άνισοι, καθώς η πρόοδος σε ορισμένους τομείς αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις σε άλλους σύμφωνα με την Κομισιόν.

  Πρόοδος αναφέρεται στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες. Αντιθέτως, μεγάλη είναι η αντίδραση για την καθυστέρηση στην έκδοση των εφαρμοστικών διατάξεων του νόμου ταχύτερης αδειοδότησης για δραστηριότητες στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών (η προθεσμία έληξε τον Οκτώβριο του 2018). Επίσης, αναμένεται ο νόμος περί ιδιωτικών κλινικών (εκκρεμεί από τα τέλη Ιουλίου) και ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης των κλινικών ημέρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων