Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 21:00

  Έρχεται πολυετής προϋπολογισμός - Διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο

  Έρχεται πολυετής προϋπολογισμός - Διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την Τρίτη καλείται η Βουλή να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν τελειώνουν εκεί. Εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για τον λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο (Medium-Term Βudgetary Objective - MTO) που προβλέπει η διαδικασία παρακολούθησης όλων των κρατών της ΕΕ που δεν είναι σε μνημόνιο.

  Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν θα εισέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κυβέρνησης και η επίπτωση του μείγματος πολιτικής των επόμενων ετών. Θα επανεξεταστούν οι παράμετροι της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη, επενδύσεις, έσοδα κλπ.), τα πλεονάσματα που μπορεί να διασφαλίσει τα επόμενα χρόνια και η πορεία του χρέους. Έτσι, θα πρέπει να υπολογισθούν εκ νέου τα "περιθώρια" για μέτρα - αντίμετρα έως και το 2022.

  Η συζήτηση θα ανοίξει με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα για την 2η αξιολόγηση (σ.σ. προς το παρόν υπολογίζεται να κατέβουν οι επικεφαλής στις 21/1) και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα. Και τούτο διότι η Ελλάδα θα κληθεί τον Απρίλιο θα καταθέσει (όπως και όλα τα κράτη) το Πρόγραμμα Σταθερότητας με 3ετές δημοσιονομικό πλάνο (2020-2022) για να αξιολογηθεί από την Κομισιόν.

  Η εκκρεμότητα

  Όπως αναφέρει η Επιτροπή στην γνώμη της για τον Προϋπολογισμό του 2019 που καλείται να επικυρώσει αύριο η Βουλή, δεδομένου ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από την υποβολή Προγραμμάτων Σταθερότητας, όσο ήταν σε Πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο και δεν ήταν υποχρεωμένοι να το πράξουν πέρυσι.

  "Οι νέοι ελάχιστοι στόχοι για την περίοδο 2020-2022 θα είναι διαθέσιμοι σε εύλογο χρόνο ώστε τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2019. Σε αυτά η Ελλάδα αναμένεται να ορίσει τον δικό της στόχο.

  Η Ελλάδα καλείται από την Κομισιόν "να σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την τήρηση του δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους". Επίσης θα πρέπει να επανυπολογισθεί η πορεία του ΑΕΠ. Η Επιτροπή στη γνώμη της για τον Προϋπολογισμό που έχει την έγκρισή της, υπολογίζει προσωρινά την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,2% για το 2019 έναντι 2,5% στην οποία βασίζεται η Κυβέρνηση. Η Επιτροπή είναι λιγότερο αισιόδοξη για την ιδιωτική κατανάλωση και, σε μικρότερο βαθμό, για τις επενδύσεις.

  Στο πεδίο των πλεονασμάτων τα υπόλοιπα κράτη- μέλη πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο στόχο διαρθρωτικού πλεονάσματος (δείκτης προσαρμοσμένος με βάση την φάση του οικονομικού κύκλου). Η Ελλάδα ωστόσο, καθώς τελεί σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας με πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, μένει να φανεί πως θα "κουμπώσει" με την διαδικασία που ακολουθείται στην "κανονικότητα" των υπολοίπων κρατών  -μελών.

  Ο Προϋπολογισμός

  Προς το παρόν, τα στοιχεία του 2018 δείχνουν υπέρβαση του στόχου για τα πλεονάσματα, βασιζόμενα ωστόσο σε πολύ μεγάλη υπερσυγκράτηση δαπανών κατά 2,8 δισ. ευρώ και σε υποεκτέλεση του ΠΔΕ που επιχειρείται να διανεμηθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

  Απραξία καταγράφεται και στην εξόφληση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (επιχειρήσεις, συνταξιούχους κλπ). Χαμηλή είναι η πορεία πληρωμής στις επιστροφές φόρων.

  Παράλληλα, η ανάγκη χρηματοδότησης των παροχών του νέου Προϋπολογισμού οδήγησε σε δέσμευση του ΥΠΟΙΚ για διατήρηση του ΠΔΕ "παγωμένου" στο εθνικό του σκέλος όχι μόνο για το 2019 αλλά και για το 2020, δεσμεύοντας από τώρα την ευχέρεια άσκησης πολιτικής των επομένων ετών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων