Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 14:38

  Εγκρίθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

  Εγκρίθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την υλοποίηση της δέσμης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης για το χρέος της Ελλάδας ενέκρινε σήμερα το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

  Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) -ο οποίος έχει αντικαταστήσει το EFSF- η εφαρμογή των μέτρων αφορά:
  -έναν μηχανισμό για την υπό προϋποθέσεις κατάργηση της ενίσχυσης (step-up) του περιθωρίου του επιτοκίου από το 2018 και στη συνέχεια

  -περαιτέρω αναβολή τόκων και εξόφλησης κατά 10 χρόνια σε €96,4 δισ. από τα δάνεια του EFSF στην Ελλάδα και

  -παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ληκτότητας των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 χρόνια.

  Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν υιοθετήσει τα μέτρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

  "Υπολογίζουμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον προηγούμενο Ιούνιο θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ ΑΕΠ κατά  περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα", αναφέρει σε σχετική δήλωση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμούς Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

  "Για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, η κατάργηση της ενίσχυσης στο περιθώριο του επιτοκίου μέχρι το 2022 θα υπόκειται στην υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων και στη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνημένα μεταρρυθμιστικά μέτρα και δεσμεύσεις πολιτικής κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής περιόδου εποπτείας", πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

  Η αύξηση του περιθωρίου του επιτοκίου αφορά στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την επαναγορά χρέους το 2012.Ένα περιθώριο της τάξης του 2% είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2017 και έπειτα (σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο EFSF ακύρωσε το περιθώριο για το έτος 2017).

  Η αναβολή των τόκων και πληρωμών σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2033, και η νέα μέση σταθμισμένη διάρκεια του δανείου θα είναι 42,5 χρόνια.

  Διαβάστε ακόμη:
  Σήμερα στο EFSF/ESM η ενεργοποίηση των νέων μέτρων για το ελληνικό χρέος

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων