Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 11:13

  Σήμερα στο EFSF/ESM η ενεργοποίηση των νέων μέτρων για το ελληνικό χρέος

  Σήμερα στο EFSF/ESM η ενεργοποίηση των νέων μέτρων για το ελληνικό χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM) δρομολογείται, παρά τις "τεχνικές" δυσκολίες, η ενεργοποίηση των μέτρων που αποφασίσθηκαν τον περασμένο Ιούνιο (22/6) για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Οι αποφάσεις αφορούν στο κομμάτι των δανείων που προέρχεται από τον EFSF συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να αρχίσει να αποπληρώνεται το 2023 (με ετήσια εξόφληση 2,37 δισ. ευρώ) και το οποίο θα έληγε το 2054, όπως επίσης και την απαλλαγή από την επιτοκιακή επιβάρυνση του δανείου για την περίοδο 2018–2023, η οποία αφορά περί τα 300 εκατ. ετησίως.

  Στη βάση της συμφωνίας του Ιουνίου, η νέα επιμήκυνση στο κομμάτι του δανείου από τον EFSF αγγίζει τα 12 έτη και "μεταφέρει" τη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους στα 42 έτη, την πλέον μακροπρόθεσμη στην Ευρωζώνη.

  Σύμφωνα με την τεχνική προετοιμασία που έχει γίνει για την επιμήκυνση αυτή, που συνοδεύεται βέβαια με την αντίστοιχη "σταθεροποίησή" του όσο αφορά το επιτοκιακό ύψος στα χαμηλά επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία, η αναδιάρθρωση διαφοροποιείται σε τέσσερα τμήματα ώστε να μη προκαλεί προβλήματα στο πρόγραμμα δανεισμού του EFSF/ESM.

  H "τεχνική" δυσκολία που έχει προκύψει έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διάρκεια του αναδιαρθρωμένου δανείου φτάνει τα 42 έτη στο πλέον μακροπρόθεσμο κομμάτι του και ο μέχρι στιγμής δανεισμός του EFSF δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 30 έτη, γεγονός που απαιτεί ένα νέο προγραμματισμό από το Διοικητικό του Συμβούλιο που πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη που αποτελούν το Δ.Σ.

  Με δεδομένο όμως ότι ακόμα και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ κατεβαίνει σήμερα – σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών – που προτείνει την κατά δώδεκα χρόνια επιμήκυνση του χρέους και την σχετική απαλλαγή από την επιτοκιακή επιβάρυνση, δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιρρήσεις από τα υπόλοιπα μέλη.

  Μέχρι στιγμής άλλωστε ο EFSF/ESM δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αναχρηματοδότησης των προγραμμάτων δανεισμού που έχει σε ενέργεια καθώς το συνολικό του επιτοκιακό ετήσιο κόστος δανεισμού στις αγορές δεν ξεπερνά το 0,99% παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το Brexit και την Ιταλία.

  Διευκρινίζεται πάντως οτι το κομμάτι της συμφωνίας του Ιουνίου που αφορά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα Anfas και SMPs δεν αφορούν τον ESM και τους όρους με τους οποίους κινείται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αποκλειστικά την Έκθεση προόδου της Κομισιόν που γίνεται στο πλαίσιο της "Ενισχυμένης Εποπτείας” και η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν το κλείσιμο του 2018. Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αναμένεται ότι η απόδοση των κεφαλαίων αυτών (600 εκατ. ευρώ) εφ' όσον η Έκθεση το εγκρίνει, να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. 

  Η ανακοίνωση του EFSF

  Σε σχετική ανακοίνωση το EFSF αναφέρει τα εξής:
  Μετά τη συμφωνία του Eurogroup στις 22 Ιουνίου του 2018, το EFSF ανέπτυξε προτάσεις για την υλοποίηση της δέσμης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδας .

  Το Δ.Σ. του EFSF θα εξετάσει σήμερα τα εξής μέτρα:
  -Έγκριση της τέταρτης τροποποίησης της κύριας συμφωνίας για τη διευκόλυνση χρηματοοικονομικής βοήθειας με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2012, μεταξύ Ελλάδας, Ελληνικού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Τράπεζας της Ελλάδας και EFSF, όπως έχει περαιτέρω τροποποιηθεί

  -Έγκριση του μηχανισμού για την έγκριση των μειώσεων στην ενίσχυση (step-up) του περιθωρίου για την περίοδο από τα μέσα του 2018 μέχρι το 2022

  -Παράταση των όρων των εγγυήσεων του EFSF μέσω της τροποποίησης των σχετικών εγγράφων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων