Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 16:01

  Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη του 2019

  Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Η Επιτροπή στο πεντασέλιδο κείμενο γνώμης που εξέφρασε για τον ελληνικό Προϋπολογισμό αναφέρει ότι βελτιώνει μεν την πρόβλεψη της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2019 στο 2,2% (από 2% προηγουμένως και 2,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) .

  Η Κομισιόν εξηγεί ότι το κύριο σημείο διαφοράς με την ελληνική κυβέρνηση που εκτιμά (με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή) ότι η ανάπτυξη το 2019 θα τρέξει με ρυθμό 2,5%, έγκειται στην πιο ευνοϊκή εκτίμηση του Προϋπολογισμού για την ιδιωτική κατανάλωση και, σε μικρότερο βαθμό, για τις προοπτικές για επενδύσεις.

  Επισημαίνει επίσης ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπογράμμισε στην εκτίμησή του ότι θεωρεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2019 είναι φιλόδοξη αλλά υπό προϋποθέσεις.

  Η Επιτροπή κάνει λόγο και για αρνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις αποφάσεις δικαστηρίων "που έχουν ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρες ορισμένες πτυχές των μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και να δημιουργήσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις".

  Επιπλέον, αναφέρει ότι πιέσεις μπορεί επίσης να προκύψουν από νέες πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος (σ.σ. 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο).

  Αναφέρεται ότι "οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, προκειμένου να αναληφθεί δράση, όπως απαιτείται, για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων".

  Εστάλη επιστολή

  Η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι εστάλη από το ΥΠΟΙΚ  επιστολή την 20ή Νοεμβρίου με μια τελική περιγραφή των δημοσιονομικών μέτρων για το 2019, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ποσοτικοποίησής τους. Σε σύγκριση με το πακέτο μέτρων του σχεδίου προϋπολογισμού, το τελικό αυτό πακέτο αύξανε το επίδομα στέγασης μειώνοντας το ΠΔΕ.

  Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές διευκρίνισαν ότι η νέα επιδότηση που μειώνει το κόστος μεταφοράς των επιβατών και των εταιρειών που διαμένουν σε νησιά (μεταφορικά ισοδύναμο αξίας 91,5 εκατ. ευρώ) μπορεί να καλυφθεί από τα υφιστάμενα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων