Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 14:44

  Κομισιόν: Εις βάθος έρευνα για "κόκκινα" δάνεια και τεράστια εξωτερικά ελλείμματα

  Κομισιόν: Εις βάθος έρευνα για "κόκκινα" δάνεια και τεράστια εξωτερικά ελλείμματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Τους τομείς που βρίσκονται στο "κόκκινο" καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (ΕΜΕ) και προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει εμπεριστατωμένη μελέτη για μακροοικονομικές ανισορροπίες.  

  Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ειδική αυτή έκθεση που περιλαμβάνεται στο σημερινό πακέτο ανακοινώσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στην περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας, τα αυξημένα αποθέματα χρέους και οι ιδιαίτερα αρνητικές καθαρές διεθνείς επενδυτικές θέσεις (net international investment positions  - NIIP) συνδυάζονται με τις εναπομένουσες προκλήσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

  "Οι χώρες αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αντιμετώπισης του υψηλού χρέους, του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, των υψηλών (αν και μειωμένων) επιπέδων ανεργίας και της μέτριας δυνητικής ανάπτυξης. Γίνεται σαφές ότι θα γίνει εις βάθος μελέτη (IDR) για την Ελλάδα, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ενδεχόμενες ανισορροπίες που οφείλονται σε διάφορες πηγές, και "ιδίως στις αδυναμίες σε επίπεδο αποθεματικών".

  Στο ειδικό κεφάλαιο της εν λόγω έκθεσης για τις ανισορροπίες για την Ελλάδα αναφέρεται ότι καθώς  από το 2010 και μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα η παρακολούθηση των ανισορροπιών και των διορθωτικών μέτρων πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλαίσιο.

  Αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα "έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη μείωση των ανισορροπιών ροών και τη διαχείριση των συναφών κινδύνων, αλλά οι ανισορροπίες των αποθεμάτων που κληροδοτήθηκαν αναμένεται να διατηρηθούν". Ειδική σημασία δίδεται στην καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) που είναι πολύ αρνητική, στις απώλειες στα μερίδια αγοράς των εξαγωγών, στο δημόσιο χρέος και στο ποσοστό ανεργίας.

  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ενώ ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει θετικό NIIP, το υψηλό μερίδιο του δημόσιου εξωτερικού χρέους έχει ως αποτέλεσμα ένα συνολικά σημαντικά αρνητικό NIIP. Αν και μεγάλο μέρος του εξωτερικού δημόσιου χρέους έχει δοθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του NIIP θα απαιτήσει τη διατήρηση των πρόσφατων βελτιώσεων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης, αναφέρει.

  Κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες στα μερίδια αγοράς των εξαγωγών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, "αλλά η τάση φαίνεται να έχει επανέλθει το 2017" σε θετικά επίπεδα.

  Επίσης αναφέρει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός, "αν και αναμένεται να μειωθεί" ενώ "η βιωσιμότητά του στηρίζεται από Συμφωνία του Eurogroup” του 2018.

  SOS για "κόκκινα" δάνεια

  Οι τιμές ακινήτων  συνέχισαν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους το 2017, αλλά σταθεροποιήθηκαν στις αρχές του 2018, επισημαίνεται. Η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση στην αγορά.

  Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την αποκατάσταση μιας υγιούς ροής πιστώσεων στην οικονομία, η οποία απαιτείται για την υποστήριξη της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, αναφέρεται.

  Επισημαίνεται επίσης ότι η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων.

  Συνολικά, αναφέρεται ότι έμφαση δίδεται στα θέματα που συνδέονται με το υψηλό δημόσιο και το εξωτερικό χρέος, τη χαμηλή εξοικονόμηση πόρων και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όλα σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και βραδείας επενδυτικής δραστηριότητας. "Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω τους κινδύνους που συνεπάγεται η διεξοδική ανάλυση προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχει ανισορροπία" καταλήξει το έγγραφο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ