Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Νοε-2018 16:00

  Η "καταιγίδα" της MSCI και τα νέα δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές

  Η "καταιγίδα" της MSCI και τα νέα δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η προώθηση μιας δραστικής λύσης για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος και που έχει αποτελέσει τροφή για τα short funds, αποτελεί πλέον ίσως το μοναδικό "σωσίβιο" για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά και την ετυμηγορία-σοκ της MSCI, η οποία ουσιαστικά έθεσε εκτός των επιλογών των μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας έτσι τα χειρότερα δυνατά σενάρια για την αγορά.

  Όπως είχε σωστά προβλέψει η Societe Generale στις αρχές του μήνα, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στη Λεωφόρο Αθηνών, η MSCΙ κατά την αναθεώρηση των δεικτών της την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε τη διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου.

  Οι λόγοι της "εξόδου" των τραπεζών από τον δείκτη έχουν να κάνουν τόσο με τη μείωση της κεφαλαιοποίησής τους κάτω από το όριο του 1 δισ. δολ. που ορίζει η MSCI, μετά τις ισχυρές πιέσεις του τελευταίου διαστήματος (Πειραιώς, Εθνική), όσο και με την αλλαγή του βάρους του κλάδου στον δείκτη (περίπτωση Eurobank).

  Πλήγμα για την αγορά

  Μετά τις τελευταίες αλλαγές και καθώς δεν υπήρχαν νέες προσθήκες, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

  Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ελληνική αγορά συρρικνώνεται στα μάτια των ξένων διαχειριστών και όχι μόνον αυτών που ακολουθούν τους δείκτες MSCI για τη διαμόρφωση της στρατηγικής τους, αλλά και πολλών long funds, η ρευστότητα των οποίων θα ήταν καθοριστική για την αλλαγή της εικόνας του Χ.Α. το οποίο έχει εγκλωβιστεί στη ρηχότητά του και έχει έχει γίνει έρμαιο των διαθέσεων των shorts.

  Η συρρίκνωση αυτή του βάθους αγοράς έρχεται σε κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς τρεις μήνες μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης δεν έχει ακόμη μπορέσει να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να βγει ξανά στις αγορές, παραμένοντας αποκλεισμένη εδώ και εννέα μήνες.

  Εξίσου σημαντικό είναι πως, παράλληλα με την έξοδο των τριών συστημικών τραπεζών, η MSCI προχώρησε και σε μείωση του βάρους της Ελλάδας στους μεγάλους διεθνείς δείκτες. Συγκεκριμένα, το βάρος του δείκτη MSCI Standard Ελλάδας μειώνεται στο 0,22% από 0,27% πριν, ενώ το βάρος του στον δείκτη MSCI ΕΜΕΑ (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής) μειώνεται στο 1,55% από 1,88% πριν, δηλαδή κατά 0,33%. Η μείωση του βάρους της χώρας στους διεθνείς δείκτες της MSCI είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ όλων των υπόλοιπων χωρών, καθώς μόνο η Τουρκία (μείωση του βάρους του τουρκικού δείκτη στο 4,18% από 4,57% πριν με μείωση 0,39%) ξεπερνά την Ελλάδα. 

  Το μόνο θετικό που υπάρχει σε αυτή την κίνηση της MSCI είναι ότι με την αποχώρηση των τριών τραπεζών αυξάνεται το βάρος των έξι μετοχών που παραμένουν στον MSCI Ελλάδας και έτσι αναμένεται να επωφεληθούν από τις εισροές των funds που θέλουν να διατηρήσουν την έκθεσή τους στον ελληνικό δείκτη. "Μετά την ανακοίνωση των δεικτών MSCI, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις μετοχές κυρίως των τραπεζών που αποχωρούν από τον μεγάλο δείκτη και μπαίνουν στον μικρότερο. Οι όποιες εκροές που θα υπάρξουν από τον μεγάλο δείκτη θα συμψηφιστούν με εισροές λόγω της εισόδου στον μικρότερο δείκτη.

  Παράλληλα, οι εναπομείνασες μετοχές του MSCI Greece θα ευνοηθούν καθώς θα αυξηθεί η στάθμισή τους στον νέο MSCI, όπως σημειώνει στο "Κ" ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services. Αξίζει να σημειώσουμε πως η στάθμιση της Alpha Bank αυξάνεται στο 18,6% από 15,1%, η στάθμιση του ΟΤΕ στο 26,1% από 21,1%, του ΟΠΑΠ στο 20% από 16,1% και της Jumbo στο 14,5% από 11,8%, της Motor Oil στο 11,4% από 9,2% και της Τιτάν στο 9,4% από 7,6%.

  Οι εκροές

  Καθώς η απόφαση της MSCI θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστούν οι αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές, με την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις αλλαγές να αναμένεται να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, αναμένονται και εισροές λόγω της ένταξής τους στον MSCI Small Cap, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα είναι πάντως μικρότερες από τις εκροές, άρα το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SocGen, οι εκροές από τις τρεις τράπεζες θα φτάσουν συνολικά τα 116,8 εκατ. δολάρια. Πιο αναλυτικά, οι εκροές από τη Eurobank θα φτάσουν τα 58,54 εκατ. δολ. ή τις 92,90 εκατ. μετοχές, οι εκροές στην Εθνική θα διαμορφωθούν στα 40,82 εκατ. δολ. ή στις 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς οι ρευστοποιήσεις θα αγγίζουν τα 17,42 εκατ. δολ. ή τις 14,19 εκατ. μετοχές.

  Συνολικά εκτιμά πως οι εκροές από τον δείκτη MSCI Greece λόγω των νέων αλλαγών θα φτάσουν τα 120 εκατ. δολ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, συγκεκριμένα, η UBS εκτιμά ότι οι εκροές θα φτάσουν τα 27,32 εκατ. δολ. ή 19,79 εκατ. μετοχών, ενώ η Wood από την πλευρά της εκτιμά πως οι εκροές θα διαμορφωθούν στα 32 εκατ. δολάρια. H Goldman Sachs εκτιμά πως οι συνολικές εκροές από τις τρεις τράπεζες τα κινηθούν στα 70 εκατ δολάρια.

  Το αρνητικό νέο από την MSCI, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, έστω και αν οφείλεται σε "τεχνικούς" λόγους, θα δώσει περαιτέρω κίνητρα στους short παίκτες οι οποίοι παραμένουν στο Χ.Α. εδώ και μήνες με αρνητικές θέσεις σχεδόν 60 εκατ. ευρώ συνολικά στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ενώ θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στο ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πιέζοντας βραχυπρόθεσμα τις τιμές των τραπεζικών τίτλων, δεδομένης και της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς.

  Όπως σημειώνει στο "Κ" ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τα αποτελέσματα του rebalancing της MSCI έβγαλαν και το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την ίδια την οικονομία της χώρας μιας και εκτός από τη διαγραφή των τριών τραπεζών υποχωρεί και η συνολική στάθμιση της χώρας. Η Πολωνία μεταφέρεται στις αναπτυγμένες αγορές με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές εκροές από την Ελλάδα, ενώ συνηθίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση να έχουμε αντίθετη κίνηση στις τιμές. Παρ' όλ' αυτά σαν γεγονός η αξιοπιστία του κλάδου και της χώρας πέφτει ακόμα ένα σκαλί, ενώ χρειάζεται και πάλι αρκετός χρόνος και άνοδος τιμών για να μπορέσει ξανά να έχει αύξηση στις σταθμίσεις και πιθανή εισαγωγή για άλλη μια φορά στο μέλλον.

  Το τελευταίο διάστημα η αγορά ταλανίζεται από αρνητικά νέα ξεκινώντας από το σκάνδαλο της Folli Follie, συνεχίζοντας με την έξοδο μεγάλων ομίλων και στη συνέχεια με τις αλλαγές στον ΜSCI. Μέρα με την ημέρα η ελληνική χρηματαγορά χάνει όλο και περισσότερους πόντους βυθίζοντας την ψυχολογία Ελλήνων και ξένων σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν βρεθεί συνολικά κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, λιγότερα και από τα χρήματα που μπήκαν στην τελευταία ΑΜΚ με πολλά funds πλέον να μη δίνουν καν σημασία στον κλάδο λόγω μικρής κεφαλαιοποίησης και free float.

  Ανάγκη για δραστικές λύσεις

  Η ευφορία από την είδηση ότι η ΤτΕ εκπονεί σχέδιο για τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, αποδείχθηκε εφήμερη, αφού ήρθε μία μέρα πριν από τις αλλαγές της MSCI. Ουσιαστικά το SPV θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και με αυτά τα assets το SPV θα γίνει ουσιαστικά μια "bad bank", πουλώντας ομόλογα και εξαγοράζοντας 42 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν λυθούν τα ερωτηματικά που ακόμη υπάρχουν γύρω από αυτό, δοθεί μεγαλύτερη ορατότητα και εκτιμηθεί πως αποτελεί δραστική λύση για τις τράπεζες σε συνδυασμό με την επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και τη βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους, αναμένεται να είναι καθοριστικό για την επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεσομακροπρόθεσμα. Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο μήνα, και το ΤΧΣ εκπονεί δικό του σχέδιο με τη βοήθεια της J.P. Morgan, το οποίο προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. "Πέρα από τους τεχνικούς λόγους των αναδιαρθρώσεων, το πραγματικό ζητούμενο για να βελτιωθεί το κλίμα στις τραπεζικές μετοχές είναι η εξεύρεση λύσης σε σχέση με το πρόβλημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Πρωτοβουλίες όπως αυτές της ΤτΕ ή του ΤΧΣ με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, να έχουν στέρεη βάση και να δίνουν μια προοπτική για λύση χωρίς νέες ΑΜΚ. Μόνο τότε θα υπάρξει πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον, τα funds που σορτάρουν θα υποχρεωθούν σε short squeeze και θα βελτιωθούν οι αποτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων", όπως επισημαίνει ο κ. Σακαρέλης.

  Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως το σχέδιο της ΤτΕ φαίνεται να μη βρίσκει συμμάχους, με την αγορά να περιμένει τη βέλτιστη λύση για τον κλάδο. Καλώς ή κακώς το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τραπεζοκεντρικό με αποτέλεσμα να επηρεάζει και άλλα blue chips η πτώση των τραπεζών και γενικότερα να μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα μιας και ο κλάδος κατέχει και το μεγαλύτερο μέρος της πίτας. Όπως σημείωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments μιλώντας στο Bloomberg, το σχέδιο της ΤτΕ "είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές". Ο Timothee Pubellier, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Financiere de La Cite, τόνισε πως δεν θα αγόραζε τα ομόλογα του SPV. "Αμφιβάλλω ότι θα το έκανα, ακόμη και για ένα υψηλό premium σε νέες εκδόσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα με τη Wood, καθώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις ελληνικές τράπεζες, το σχέδιο δράσης για τον κλάδο θα πρέπει να είναι το εξής: 1) Να εργαστούν για την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων του SSM, 2) να βοηθήσουν τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μέσω των νέων σχεδίων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και 3) να υποστηρίξουν τους ισολογισμούς τους μέσω της σταδιακής αύξησης των νέων δανειοδοτήσεων και της μείωσης του κόστους. Παρόλο που αναγνωρίζει ότι η στάση της ενέχει αρκετό ρίσκο, η Wood αποφάσισε να διατηρήσει την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα αποφύγουν τα προβλήματα κεφαλαίων, έτσι αν και προχώρησε σε μείωση της τάξης του 25% των τιμών-στόχων, κρατά, ωστόσο, τη θετική της σύσταση για τον κλάδο. Στους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood περιλαμβάνει την αντιστροφή των θετικών εγχώριων μακροοικονομικών τάσεων, την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων μείωσης των NPEs, τη ρυθμιστική πίεση για αύξηση των δεικτών κάλυψης NPEs και την ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ