Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 19:51

  Θετικοί οι τραπεζίτες στην πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs

  Θετικοί οι τραπεζίτες στην πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε μία σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, παρουσιάστηκε στους επικεφαλής των τραπεζών το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων.

  Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, ενώ πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και με τους τραπεζίτες να επισημαίνουν τα σημαντικά στοιχεία της προτεινόμενης λύσης από την ΤτΕ, την οποία, ωστόσο, θέλουν να επεξεργαστούν περαιτέρω.

  Η πρόταση θα παρουσιαστεί επίσημα από την ΤτΕ την ερχόμενη Πέμπτη στην Έκθεση για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενώ έχει ήδη τεθεί εις γνώσιν της κυβέρνησης. Η τελευταία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της έτσι ώστε η πρόταση να μπορέσει να συζητηθεί ως προς την υλοποίησή της με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση έχει παρουσιαστεί και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία Asset Protection Scheme. 

  Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πλην του κ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Piraeus Legacy Unit) και της Attica Bank, μαζί με συνεργάτες τους.

  Όπως μετέδιδε το Capital.gr νωρίτερα, το σχέδιο της ΤτΕ στηρίζεται σε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους και προβλέπει ότι μέρος αυτού (DTC) θα μεταφερθεί, μαζί με "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). 

  Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζεται να μεταφέρουν στο SPV αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, ύψους 42 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα, ισόποσα με τη συνολική λογιστική αξία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα μεταφερθούν στο SPV. Το SPV θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης. Εάν οι ανακτήσεις από τη διαχείριση θα είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που θα ανήκει στο SPV θα μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

  Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών. Επιπλέον, τα ομόλογα που θα εκδώσει το SPV και θα μεταφέρει στις τράπεζες, δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή μείωση από την μεταφορά του DTC (από τη μεταφορά του DTC θα έχουν μειωθεί προηγουμένως ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών).Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες θα δημιουργηθεί κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με υβριδικά κεφάλαια, είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με συνδυασμό των δύο, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τις τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων