Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 11:57

  Το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs παρουσιάζει ο Γ. Στουρνάρας στους τραπεζίτες

  Το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs παρουσιάζει ο Γ. Στουρνάρας στους τραπεζίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σχέδιο για την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρουσιάζει στις 5.30 το απόγευμα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

  Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στην Έκθεση της ΤτΕ για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει από την ΤτΕ στοιχεία του σχεδίου. Αυτό στηρίζεται σε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους και προβλέπει ότι μέρος αυτού (DTC) θα μεταφερθεί, μαζί με "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). 

  Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζεται να μεταφέρουν στο SPV αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, ύψους 42 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα, ισόποσα με τη συνολική λογιστική αξία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα μεταφερθούν στο SPV. Το SPV θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης. Εάν οι ανακτήσεις από τη διαχείριση θα είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που θα ανήκει στο SPV θα μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

  Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών. Επιπλέον, τα ομόλογα που θα εκδώσει το SPV και θα μεταφέρει στις τράπεζες, δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή μείωση από την μεταφορά του DTC (από τη μεταφορά του DTC θα έχουν μειωθεί προηγουμένως ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών).Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες θα δημιουργηθεί κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με υβριδικά κεφάλαια, είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με συνδυασμό των δύο, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τις τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων