Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 16:19

  Η δύσκολη εξίσωση ΔΝΤ - Γερμανίας για συντάξεις και παροχές

  Η δύσκολη εξίσωση ΔΝΤ - Γερμανίας για συντάξεις και παροχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  H - διπλής ανάγνωσης - χθεσινή ρήση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις υπενθύμισε τη δυσκολία της πολιτικής απόφασης που θα πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο Eurogroup  για το ελληνικό "αίτημα" μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής πακέτου παροχών. Ο λόγος για έναν μόνο "άγνωστο Χ" της εξίσωσης η οποία περιλαμβάνει επιπλέον τη θέση της Γερμανίας και των κρατών που αυτή "ελέγχει", αλλά και τα "τεχνικά" ζητήματα που παραμένουν στη διαπραγμάτευση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

  Το ζήτημα με το ΔΝΤ είναι ότι επιμένει πως θα πρέπει να γίνει η περικοπή των συντάξεων (και προφανώς του αφορολόγητου ένα χρόνο μετά) ούτως ώστε να υπάρχει, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπός του, το δημοσιονομικό περιθώριο για τα αντίμετρα που θεσπίστηκαν το 2017 και θα οδηγήσουν σε κοινωνικές παροχές και φοροελεφρύνσεις. 

  Από την άλλη πλευρά, ο Τζέρι Ράις χθες διευκρίνισε, και πάλι, ότι η βασική συζήτηση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων...

  Καθώς όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει τις πρώτες εβδομάδες του 2019 να ανακοινώσει τη δική του έκθεση για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους "συναίνεση". Δηλαδή, αυτή η έκθεση του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τέτοιες "αιχμές" που να δείχνουν διαφοροποίηση της στάσης του από την Έκθεση της Κομισιόν (που θα ανακοινωθεί μέσα στον μήνα), αλλά και που να δίνουν λαβές στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης που την αναμένουν.

  Με άλλα λόγια, ναι μεν ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι τόσο "κεντρικός" όσο προηγουμένως, αλλά θα πρέπει να συναινέσει (ή έστω να δείξει ανοχή) στην τελική λύση που αναζητείται με την ελληνική κυβέρνηση για το μείγμα μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής συγκεκριμένων παροχών.

  Η Γερμανία και το "κενό"

  Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της στάσης της Γερμανίας, το οποίο έχει φανερωθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε και στο τελευταίο Euroworking Group. H τελική της θέση μάλιστα δεν σχετίζεται μόνο με τις διαβουλεύσεις που θα μεσολαβήσουν, αλλά και με τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται πλέον στη χώρα μετά τη διπλή ήττα της Άγκελα Μέρκελ και την πρόθεσή της να αποχωρήσει...

  Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο δηλαδή των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες μεταξύ του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει μία απόσταση η οποία φτάνει έως τα 400 εκατομμύρια ευρώ αναφορικά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο του 2019 για να εφαρμοστεί και η μείωση των συντάξεων και τα αντίμετρα που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού. 

  Το ποσό αυτό μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν ζητηθεί επιπλέον περιθώριο ασφαλείας (σ.σ. στο σενάριο που δεν θεωρηθεί διασφαλισμένη η απόδοση κάποιων μέτρων). Μπορεί βεβαίως και να συρρικνωθεί αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την εκτέλεση προϋπολογισμού Οκτωβρίου ή από άλλους δείκτες (για τα έσοδα, το ΑΕΠ κλπ) που περιμένουν οι θεσμοί.

  Όλα τα σενάρια ανοικτά

  Έτσι, καθώς η τελική απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική και θα λάβει χώρα σε επίπεδο Eurogroup (πιθανώς του Δεκεμβρίου ή λίγο νωρίτερα στην έκτακτη Σύνοδο του Νοεμβρίου που θα έχει βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ), όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο "τεχνικά" πιθανότερο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αυτό της μερικής εφαρμογής των αντιμέτρων και της λήψης συγκεκριμένων δεσμεύσεων/ρητρών για πρόσθετα μέτρα στο σενάριο που στο μέλλον τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι τέτοια που διαψεύδουν τις σημερινές προσδοκίες.

  Οι μεταρρυθμίσεις

  Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας (αλλά και της ίδιας της Κομισιόν) δεν συνδέεται μόνο με το δημοσιονομικό πεδίο αλλά και με όλο το πλέγμα της μεταμνημονιακής εποπτείας και των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν. 

  Έχει γίνει σαφές πως η οπισθοχώρηση της Ελλάδος στο πεδίο των συντάξεων πρέπει να φανεί ότι αποτελεί μία μεμονωμένη κίνηση και όχι μία συνολική τάση οπισθοχώρησης στα συμφωνηθέντα. Έτσι, περιμένουν αποφασιστική δράση στις παρεμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στη σύνοδο του προηγούμενου Ιουνίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αγορά ενέργειας, για το εργασιακό,  για τον κατώτατο μισθό αλλά και για άλλα πεδία. 

  Η πρώτη ένδειξη θα φανεί με το πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία. Ο λόγος για την πρώτη ανάλογη έκθεση που θα γραφτεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες (που για πρώτη φορά ενεργοποιούν τον εν λόγω μηχανισμό). Θα περιλαμβάνει πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο και το πόρισμα για την πορεία των μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και πρέπει να είναι "σε τροχιά εφαρμογής" ώστε να αντισταθμίσουν "πολιτικά" την απόφαση μη περικοπής των συντάξεων, αλλά και για να κατευνάσουν τις αγορές που ανησυχούν για "πισωγυρίσματα". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων