Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 16:31

  ΔΝΤ: "Μειώστε συντάξεις, για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις"

  ΔΝΤ: "Μειώστε συντάξεις, για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άποψη ότι η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020 - στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου - θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για φορο-ελαφρύνσεις και μη συνταξιοδοτικές δαπάνες, διατύπωσε εκ νέου ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. 

  Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από τα προνομοθετημένα μέτρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες "που παραμένουν χαμηλές" και να συμβάλει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους. 

  Ωστόσο ο Τζέρι Ράις, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, επομένως η βασική συζήτηση γίνεται μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων. "Εμείς βοηθάμε στην εποπτεία", συμπλήρωσε. 

  Αναφορικά με την επαναγορά του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων και πως το "buy back" είναι απόφαση των ελληνικών αρχών η οποία θα ληφθεί με βάση το πρόγραμμα διαχείρισης υποχρεώσεων της χώρας. Όπως είπε, οι ελληνικές αρχές "έχουν εύρος επιλογών" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χάρη στο "μαξιλάρι" ρευστότητας, επομένως έχει περιθώριο να είναι υπομονετική μέχρι να αποφασίσει το ποια είναι η πιο προνομιακή για αυτήν επιλογή, αναφορικά με το δάνειο του ΔΝΤ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ