Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Οκτ-2018 08:12

  Προϋπολογισμός 2019: Αντίμετρα υπό "αίρεση" - Ρήτρα για τις συντάξεις

  Προϋπολογισμός 2019: Αντίμετρα υπό "αίρεση" - Ρήτρα για τις συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

   
  Η ελληνική πρόθεση να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά στις "παλαιές" συντάξεις, να μην εφαρμοσθούν (όπως είναι επόμενο) τα αντίμετρα του 2017, αλλά και να θεσπιστούν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ για το 2019, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό όπως εστάλη χθες στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup, ως το "όχημα" για να ενταχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

  Από το ίδιο το κείμενο γίνεται σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για την αξία των παρεμβάσεων του 2019 (σ.σ. καθαρής αξίας 1,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση) με βάση το τελικό "ύψος" του δημοσιονομικού χώρου που θα κριθεί ότι δημιουργείται. Υπάρχει σαφής αναφορά ότι "η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή").

  Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επεξεργάζονται σενάρια για τις "διασφαλίσεις" που θα ζητήσουν αναφορικά με την μη περικοπή. Στόχος είναι να δεσμευθεί η Ελλάδα ώστε να λάβει στο μέλλον ισοδύναμα μέτρα αν διακυβευθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Οι διασφαλίσεις/ρήτρες που βρίσκονται στο "τραπέζι" αφορούν την υποχρέωση περικοπής των συντάξεων ή λήψης άλλων ισοδύναμων μέτρων τα επόμενα χρόνια και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο… τέλος της διαδρομής σε πολιτικό επίπεδο.

  Στο EWG την άλλη εβδομάδα
  Πρώτος "σταθμός" των πολιτικών διαπραγματεύσεων θα είναι το EuroWorking Group της 25ης-26ης Οκτωβρίου. Θα προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 5ης Νοεμβρίου.

  Τα "φώτα" είναι στραμμένα στην Ιταλία, αλλά θα υπάρξει μία ένδειξη προθέσεων για τα ελληνικά στοιχεία τα οποία θα έχει επεξεργασθεί εν τω μεταξύ η Κομισιόν.

  Ειδικά για την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ περιμένουν να "ακούσουν" και την πορεία της πρώτης μεταμνημονικής αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των θεσμών δεν σκοπεύουν να κατέβουν στην Αθήνα για νέα "αποστολή". Στοιχεία πάντως θα συνεχίσουν να συλλέγουν μέσα από τα κλιμάκια που διενεργούν τακτικές αποστολές. Μία ακόμη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα με έμφαση στις τράπεζες, στα δημοσιονομικά αλλά και στην δικαιοσύνη.

  Το σχέδιο Προϋπολογισμού
  Στο σχέδιο που κατατέθηκε χθες στις Βρυξέλλες υπάρχουν οριακές αλλαγές εν συγκρίσει με το Προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 4,2% του ΑΕΠ στο σενάριο "βάσης" και στο 3,6% στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων.

  Στις "παροχές" του 2019, αυξάνεται η αξία της επιδότησης ενοικίου από 150 σε 200 εκατομμύρια ευρώ και μειώνεται αντίστοιχα από 229 εκατομμύρια ευρώ σε 177 εκατομμύρια ευρώ το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Συνολικά, το κόστος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που επιθυμεί να κάνει το ΥΠΟΙΚ  το 2019, παραμένει στο 1,1 δισ. ευρώ.

  Στο κείμενο αναφέρεται ότι προωθείται ένα "νέο μείγμα πολιτικών το οποίο είναι εντός των ορίων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου το 2019 και επομένως είναι πλήρως συμβατό με τον δημοσιονομικό στόχο που καθορίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο".

  Σημειώνεται ότι όπως ορίζουν οι Δημοσιονομικοί Κανόνες της ΕΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης (no policy change scenario) με τις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα με βάση τα μέτρα του τελευταίου ψηφισμένου προϋπολογισμού (στην περίπτωση της Ελλάδας του Μεσοπρόθεσμου του προηγούμενου Μαΐου) και τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση για το 2019 (discretionary measures). Τα εν λόγω μέτρα είναι που περιλαμβάνουν την μη περικοπή των συντάξεων, την μη εφαρμογή των αντίμετρων του 2017 και την εφαρμογή των "αντίμετρων" του 2019.

  Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη). Θα περιλαμβάνει στην περίπτωση της Ελλάδας και την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Μετά, πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup και ενδεχομένως στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ