Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Οκτ-2018 20:35

  Παζάρι με νέο δημοσιονομικό "κόφτη" για να μην κοπούν οι συντάξεις

  Παζάρι με νέο δημοσιονομικό "κόφτη" για να μην κοπούν οι συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η αποστολή του Προϋπολογισμού στις υπηρεσίες της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι μόνο η αρχή της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των "παλαιών" συντάξεων καθώς και για τα αντίμετρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  Οι τελικές αποφάσεις θα αργήσουν καθώς θα περάσουν διαδοχικά από την "κρίση" της Κομισιόν, του Eurogroup και των Κοινοβουλίων.

  Η ανάγκη, λοιπόν, πολιτικής "λύσης" είναι αυτή που έχει βάλει στο τραπέζι μία σειρά από σενάρια "συμβιβασμού". Έχουν στο επίκεντρό τους μία ακόμη "ρήτρα" ή έναν... κόφτη.

  Ο επιχειρούμενος συμβιβασμός σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να ορίζει ότι η Ελλάδα θα δεσμεύεται να λάβει μέτρα αν στο μέλλον δεν διασφαλίζονται πρωτογενή πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά στο 2,2% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

  Σύμφωνα με μία εκδοχή θα δεσμεύεται ότι, αν υπάρξει δημοσιονομική "τρύπα", θα πρέπει να κόψει τις συντάξεις. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, πιο ελαστική, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ισοδύναμα μέτρα από την ίδια πηγή (δηλαδή όχι από τη δαπάνη για συντάξεις απαραίτητα αλλά από τον κοινωνικό προϋπολογισμό συνολικά, για παράδειγμα μέσω αυξημένων εσόδων από εισφορές) ή από το Δημόσιο συνολικά, αρκεί να αφορούν πεδία που δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη.

  Το πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση δεν είναι ακόμη καθόλου δεδομένο. Πρώτα θα πρέπει να αποφανθεί η Κομισιόν (το 2ο 15ήμερο του Νοεμβρίου) για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ελληνικών στοιχείων και μετά θα αρχίσει η τελική πολιτική "μάχη".

  Κεκαλυμμένη αναβολή

  Ο συμβιβασμός αυτός συνδέεται μοιραία και με το σενάριο "αναβολής" και όχι "κατάργησης" του μέτρου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, καθώς μία αναβολή φέρεται ότι δεν είναι επιθυμητή ούτε "εντός" αλλά ούτε και "εκτός" συνόρων για πολλούς διαφορετικούς λόγους προκρίνεται η... κατάργηση αλλά με τη συγκεκριμένη "αίρεση".

  Αναφορικά με άλλα σενάρια (π.χ. μερικής περικοπής των συντάξεων) για να υπάρξει χώρος για αντίμετρα, η κυρίαρχη μέχρι στιγμής τάση είναι πως ούτε και αυτή η εκδοχή "βολεύει". Έτσι, αυτό που μπαίνει στο "στόχαστρο" είναι και τα "αντίμετρα" Τσίπρα.

  Αντίμετρα υπό αίρεση

  Ελληνικές πηγές μιλούν για συμφωνία με τις Βρυξέλλες αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, αλλά κοινοτικοί παράγοντες μιλούν για συγκλίσεις και για θολά σημεία που ακόμα παραμένουν αναφορικά με τις ελληνικές επιδόσεις.

  Στο σενάριο "απόκλισης" εξηγούν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις στα αντίμετρα/παροχές του 2019. Δηλαδή, αν η υπέρβαση στόχου του 2019 κριθεί από την Κομισιόν ότι δεν διασφαλίζονται τα πλεονάσματα, τότε κάποιες από τις παρεμβάσεις του Προσχεδίου της 1ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναβληθούν ή ακόμη και να ακυρωθούν...

  Υπενθυμίζεται ότι το Προσχέδιο Προϋπολογισμού προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2019 στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής των παρεμβάσεων της ΔΕΘ (το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι η μη περικοπή των συντάξεων και η μη εφαρμογή των αντίμετρων θα προκαλέσει "απώλεια" 335 εκατ. ευρώ, ενώ οι παροχές θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 491 εκατ. ευρώ).

  Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2019 που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν: το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", ενίσχυση της ειδικής αγωγής, επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φορολογίας διανεμόμενων κερδών (τα 2 τελευταία μέτρα θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής).

  Διαβεβαιώσεις

  Επίσης, θα ζητηθούν από το Eurogroup και διαβεβαιώσεις για τη μη ανατροπή των συμφωνηθέντων και για την ομαλή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, με έμφαση στο εργασιακό, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλα "εμβληματικά" για τους "θεσμούς" ορόσημα.

  Στον προκρούστη θα τεθεί και ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου τον οποίο θέλουν οι ΥΠΟΙΚ κρατών μελών και ιδιαίτερα η Γερμανία να εφαρμοστεί. Δηλαδή να εξαλειφθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά (έως το τέλος Δεκεμβρίου αντί για το τέλος Ιουνίου) Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος (ισχύουν συντελεστές 4%, 9%, 17% αντί για 6%, 13%, 24%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ