Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Απρ-2018 08:20

  Νέο διπλό ραντεβού σε Αθήνα και EWG για ενισχυμένη εποπτεία-χρέος

  Νέο διπλό ραντεβού σε Αθήνα και EWG για ενισχυμένη εποπτεία-χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά
   
  Η παραδοχή περί "ενισχυμένης" εποπτείας στη μετά το μνημόνιο εποχή, ήταν ξεκάθαρη στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής. Αυτό που μένει πλέον να αποφασιστεί είναι ο βαθμός αυστηρότητας. Συνδέεται με την καθυστέρηση της Αθήνας στα 88 προαπαιτούμενα, με το εύρος των αποφάσεων για το χρέος, αλλά και με τη θέση του Βερολίνου.

  Το επόμενο μεγάλο "ραντεβού" έχει οριστεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Στις 14 Μαΐου συνεδριάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EWG) για να αποτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και για να δώσουν "εντολή" στους θεσμούς αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα στην Αθήνα.
   
  Η ενισχυμένη εποπτεία/παρακολούθηση
  Η απόφαση για ενισχυμένη εποπτεία (ή ενισχυμένη παρακολούθηση όπως την ονομάτισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ) έχει "ληφθεί" εδώ και καιρό στα κέντρα αποφάσεων. Βασίζεται στους ίδιους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δημοσιονομικού συμφώνου (Κανονισμός 472/2013), όπως έγραφε το Capital.gr.

  Ωστόσο, πρόκειται για πλαίσιο που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε κανένα άλλο από τα κράτη-μέλη που βρέθηκαν σε καθεστώς μνημονίου. Αυτά έτυχαν "αυξημένης παρακολούθησης", μίας διαδικασίας πιο "λαιτ" εποπτείας.. .

  Το τι θα περιέχει αυτή η "ενισχυμένη" εποπτεία είναι και ασαφές και ευέλικτο με βάση τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Στην περίπτωση της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από δύο τουλάχιστον παράγοντες, εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

  Ο πρώτος παράγοντας είναι οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το κατά πόσο θα μπορέσει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης (αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της) κλείνοντας επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο.

  Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με το πόσο "ευρείες" θα είναι τελικά αυτές οι παρεμβάσεις για το χρέος. Στο Eurogroup της Σόφιας δεν συζητήθηκε καν το θέμα "χρέος" λόγω της ανυπαρξίας προόδου, ενώ επανήλθε ακόμη και ο όρος "εάν κριθούν αναγκαίες" οι παρεμβάσεις σε αυτό. Το Βερολίνο αρνείται προς το παρόν έναν αυτόματο μηχανισμό παρεμβάσεων οδηγώντας την Κομισιόν σε μία συμβιβαστική λύση και σε δηλώσεις περί ημιαυτόματου μηχανισμού.
   
  Το EWG της 14ης Μαΐου
  Πλέον διαμορφώνεται ένα περιθώριο 15 περίπου ημερών έως τη συνεδρίαση του Euroworking Group. Συνέρχεται εκ νέου στις 14 Μαΐου, την ίδια ημέρα δηλαδή που ορίστηκε ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών.

  Μετά, θα υπάρξει ένα πολύ πιο σύντομο περιθώριο χρόνου 10 ημερών, έως την 24η Μαΐου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup. Έως τότε επιχειρείται να υπάρχει η τεχνική συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement).

  Σε αυτό το σενάριο - που διαμορφώθηκε στο Eurogroup της Σόφιας - διατηρείται ανοιχτός ο δρόμος ολοκλήρωσης της συνολικής πολιτικής συμφωνίας έως την 21η Ιουνίου (εφόσον στο μεσοδιάστημα η ελληνική πλευρά κάνει το δικό της "μερίδιο" δηλαδή ολοκληρώσει μέσω νόμων, αποφάσεων και άλλων διατάξεων τα προαπαιτούμενα και οι θεσμοί βρουν λύση στα δικά τους ανοιχτά μέτωπα).

  Μία δεύτερη (τελευταία;) ευκαιρία υπάρχει στις 12 Ιουλίου, στο Eurogroup που θα λάβει τότε χώρα.

  Το αναπτυξιακό σχέδιο
  Όσον αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο, επικαιροποιημένη μορφή του οποίου παρουσιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Σόφια από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστό από την κυβέρνηση, θα περιέχει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο (δηλαδή τα μέτρα για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023), αναλυτικές δεσμεύσεις για στόχους ιδιωτικοποιήσεων τα επόμενα χρόνια, αλλά και σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

  Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μετά το Eurogroup σε ξένο δίκτυο ότι οι τρεις βασικές προτεραιότητες στο διαρθρωτικό πεδίο θα είναι η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι παρεμβάσεις στο δημόσιο και στη δικαιοσύνη, σε παρεμφερή "γραμμή" με τον Πρόεδρο Γιουνκέρ που έθεσε ως προτεραιότητες το δημόσιο, την διαφθορά και τις τράπεζες.

  Όσον αφορά στο κοινωνικό πακέτο που πρέπει να περιέχει το σχέδιο, είναι γνωστή εδώ και καιρό (μέσω δηλώσεων της E. Αχτσιόγλου παρουσία του Επιτρόπου Μοσκοβισί) η κυβερνητική θέση για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg πέρα από το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  Ωστόσο, το εθνικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί πολύ αργότερα, όταν θα κλειδώσει η τέταρτη αξιολόγηση και θα φανεί ποια από τα 88 προαπαιτούμενα θα έχουν "ουρές" στη μετα-μνημονιακή εποχή. Ήδη, στη λίστα αναμονής είναι: το Ελληνικό, το Κτηματολόγιο, οι παρεμβάσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τράπεζες και τα μέτρα και τα αντίμετρα το 2019- 2023.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ