Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Απρ-2018 22:13

  Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη "μετά-μνημόνιο" εποχή

  Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη "μετά-μνημόνιο" εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρεις είναι προτεραιότητες για την ανάπτυξη στη μετά το μνημόνιο εποχή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο CNBC για το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

  Όπως ανέφερε, αν έχεις 15 προτεραιότητες, δεν έχεις καθόλου προτεραιότητες και διευκρίνισε πως αυτές οι τρεις προτεραιότητες είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

  "Έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα, γιατί είναι δικό μας πρόγραμμα τώρα και πρέπει να είναι αξιόπιστο προς την ελληνική κοινωνία, ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνει μια αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, όσο πιο σύντομα επιτευχθεί μία συμφωνία για το χρέος τόσο καλύτερα θα είναι για την ελληνική κυβέρνηση. Το να μην επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι το τέλος της προθεσμίας, θα μπορούσε να περιπλέξει τις εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, για τεχνικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι εξαντλείται ο χρόνος στον οποίο θα μπορούσε το θεσμικό όργανο να εκταμιεύει χρήματα στην Ελλάδα. 

  Bloomberg: Ιδού το μετα-μνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας

  Νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται σχετικό έγγραφο παρουσίασης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του έκανε λόγο για αυξήσεις μισθών, νέα αναπτυξιακή τράπεζα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ορισμένα μόνο από τα σημεία του μεταμνημονιακού σχεδίου της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πήραν σήμερα μια γεύση από τα μεταμνημονιακά σχέδια της ελληνική κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε το σχέδιο της στρατηγικής του για "ολιστική ανάπτυξη" για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση της "συλλογικών διαπραγματεύσεων" στην αγορά εργασίας, τη "σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού" και τη δημιουργία "Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας", σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έλαβε η Bloomberg.

  Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της Ελλάδας. Δεδομένου ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, οι μισθολογικές αυξήσεις και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να μην συνάδουν με την καθιερωμένη "οικονομική λογική", σχολιάζει το πρακτορείο, ενώ όπως σημειώνει, οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στην ιδέα δημιουργίας μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας. 

  Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύεται να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. 

  Τα εναπομείναντα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν "την περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους" και "την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

  Η βραχεία ανάπτυξη που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2014 παρεμποδίστηκε όταν ο Τσίπρας εξελέγη και η σύγκρουσή του με τους πιστωτές της χώρας έφερε τις τράπεζες της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, σχολιάζει το Bloomberg. Επίσης, η χώρα έχει διολισθήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και γερνάει, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ