Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαρ-2018 12:00

  Σενάριο παράτασης του μνημονίου λόγω καθυστέρησης στην 4η αξιολόγηση

  Σενάριο παράτασης του μνημονίου λόγω καθυστέρησης στην 4η αξιολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η σημερινή συνεδρίαση του ESM (μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 2μμ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ) θα εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση (σε υποδόσεις και με δύσκολες ρήτρες) του πακέτου των 6,7 δισ. ευρώ της 3ης αξιολόγησης (για την οποία η τεχνική συμφωνία – SLA έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2017 και η πολιτική τον Ιανουάριο του 2018). Θα εγκρίνει και την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του 2015 για να εντάξει σε αυτή και τις ρήτρες εσόδων του "υπερταμείου".

  Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση του ESM (που ουσιαστικά συνιστά μία συνεδρίαση του Euroworking Group με άλλο "καπέλο"), αν και θεωρείται "τυπική" καθώς δεν αναμένεται σε αυτή να συζητηθεί η 4η αξιολόγηση και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα, δίνει ένα στίγμα των δυσκολιών που υπάρχουν. Και τούτο δεδομένου του χρόνου που μεσολάβησε από τις πρώτες αποφάσεις του Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου...

  Το Plan B

  Στις διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως που λαμβάνουν χώρα όλες τις προηγούμενες μέρες -σύμφωνα με ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές- οι ανησυχίες εντείνονται. Έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα - υψηλής δυσκολίας - προαπαιτούμενα τα οποία έχουν αρχίσει να ενισχύουν ένα εναλλακτικό σενάριο.

  Ο λόγος για ένα "Plan B" παράτασης κατά 1 μήνα των διαδικασιών της 4ης αξιολόγησης. Δηλαδή αντί για Μάιο να γίνει Ιούνιο η τεχνική συμφωνία (SLA). Κατά συνέπεια, το οριστικό πολιτικό κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης αντί για τον Ιούνιο να καταστεί εφικτό μέσα στον Ιούλιο...

  Μόνο που αυτό το σενάριο συνεπάγεται και μία άλλη "επίπτωση". Αυτή της παράτασης του 3ου Μνημονίου, ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί ομαλά όλη η διαδικασία της συνολικής πολιτικής συμφωνίας που περιλαμβάνει επιπλέον:το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το "γαλλικό κλειδί" και τις παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και το ελληνικό σχέδιο και την επιτήρηση της επόμενης μέρας.

  Προς το παρόν το μνημόνιο λήγει 20 Αυγούστου το ίδιο και η "διαθεσιμότητα" των 86 δισ. ευρώ του δανείου.  Το επίσημο "ορόσημο" - που κατ' επανάληψη τονίζουν οι θεσμοί - είναι μία συμφωνία στις 21 Ιουνίου (στο Eurogroup) για να "προλάβει" να εγκριθεί από τα κοινοβούλια κρατών - μελών και από τους θεσμούς, εν συνεχεία να έρθουν "ομαλά" οι δόσεις για τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου, να εγκριθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος και η πιθανή "διανομή" μέρους από το "μαξιλάρι" των 27 δισ. ευρώ του δανείου του ESM. Όλα αυτά πριν λήξει η διαθεσιμότητά του (στις 20 Αυγούστου αν δεν υπάρξει παράταση).

  Πηγές υπουργείου Οικονομικών 

  "Σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης" ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ σε τοποθέτησή τους για το σενάριο μίας παράτασης της συνολικής συμφωνίας για τον Ιούλιο. 

  Πίεση για επιτάχυνση

  Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνουν πάντως ότι η εκδοχή αυτή μίας παράτασης για τον Ιούνιο είναι το εναλλακτικό σενάριο. Ως βασικό σενάριο παραμένει αυτό της συμφωνίας την 21η Ιουνίου. 

  Μάλιστα δίδεται από τις ίδιες πηγές ειδική σημασία στην πρόθεση της κυβέρνησης να τελειώσει εγκαίρως το 3ο μνημόνιο, κάτι που εκτιμούν/ ελπίζουν ότι θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων η οποία ακόμα βρίσκεται στον... δρόμο.

  Ειδική σημασία δίνουν διαπραγματευτικές πηγές στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων (ειδικά του ενεργειακού τομέα), στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου (με την ολοκλήρωση διαδικασίας νέα στελέχωσης γενικών γραμματέων και διευθυντών), στο θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών και των νέων συντελεστών ΕΝΦΙΑ, αλλά και στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2019-2022.

  Πάντως άλλες διαπραγματευτικές πηγές επισημαίνουν ότι πέραν της δυσκολίας που έχει η 4η αξιολόγηση και της δυνατότητας της ελληνικής κρατικής μηχανής να υλοποιήσει σε τόσο λίγο χρόνο τόσα προαπαιτούμενα, υπάρχουν και οι άλλες "εξωγενείς" δυσκολίες.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει ότι θέλει να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς από το 2019 οι παρεμβάσεις και στη μείωση του αφορολογήτου (με ό,τι αυτό θα σημάνει για τη μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση που θα κορυφωθεί από τον Μάιο για τη συνολική πολιτική συμφωνία). Μιλούν για μία πιθανή "καραμπόλα" η οποία θα ξεπερνά τα ελληνικά όρια και υπενθυμίζουν ότι τον Μάιο αναμένονται και τα τεστ αντοχής που θεωρούνται ειδικής σημασίας και τις τελικές αποφάσεις της "επόμενης ημέρας" μαζί με το γενικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο. 

  Η απόφαση του ESM 
   
  Η σημερινή συνεδρίαση του ESM θα πιστοποιήσει την εκταμίευση του πακέτου των 6,7 δισ. ευρώ. Οδηγεί στην άμεση εκταμίευση ποσού 5,7 δισ. ευρώ και στο δικαίωμα λήψης (ενδεχομένως με υποδόσεις) ποσού έως 1 δισ. ευρώ (διαθεσιμότητα από την 1η Μαΐου και έως τις 15 Ιουνίου).

  Στη σημερινή συνεδρίαση θα επικυρωθεί και η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του ESM ούτως ώστε να περιληφθούν και όλοι οι όροι που θα συνδέονται με το "Yπερταμείο” αποκρατικοποιήσεων και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει τα επόμενα (μετά μνημονίου) χρόνια αναφορικά με τη διασφάλιση των εσόδων που θα έχει και θα οδεύουν κατά το ήμισυ στην αποπληρωμή του χρέους. 

  Διαβάστε ακόμη:
  Μοσκοβισί: Παραδέχεται σενάριο παράτασης μετά την 21/6 αλλά και "χάσμα" με το ΔΝΤ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ