Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Μαρ-2018 08:46

  Στα €50 εκατ. το κόστος της επιστροφής των παράτυπων κρατήσεων στις επικουρικές

  Στα €50 εκατ. το κόστος της επιστροφής των παράτυπων κρατήσεων στις επικουρικές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της επιστροφής των παράτυπων κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) σε σχεδόν 200.000 επικουρικές συντάξεις από τα μέσα του 2016.

  Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως προβλέπουν ότι η αναδρομική καταβολή των εν λόγω κρατήσεων ενδέχεται να γίνει σύντομα προκειμένου να λήξει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζομένων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ), λόγω της καθημερινής παρουσίας συνταξιούχων στα γκισέ του ταμείου για να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης αυτών των αναδρομικών.

  Εξάλλου, το συνολικό ποσό που απαιτείται (50 εκατ. ευρώ) δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε η καταβολή του να δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

  Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τον  Ιούνιο του 2016 κοντά στις  200.000 επικουρικές συντάξεις κυρίως των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ υπέστησαν περικοπές βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

  Μετά τις περικοπές, οι συντάξεις αυτές μειώθηκαν κάτω από το επίπεδο που ήταν το 2011.

  Τι συνέβη το 2011; Επιβλήθηκαν κλιμακωτές περικοπές 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ,  βάσει του νόμου 3986/2011 που προέβλεπε την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

  Αν και οι επικουρικές συντάξεις αυτές μειώθηκαν το 2016 (λόγω περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου) κάτω από επίπεδο του 2011, συνεχίστηκαν, ακόμα και μετά τις περικοπές του 2016, οι κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ σαν οι συντάξεις αυτές να εξακολουθούσαν να ήταν στο επίπεδο του 2011.

  Για παράδειγμα, έστω επικουρική σύνταξη που το 2011 ανερχόταν στα 320 ευρώ. Επιβλήθηκε εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ ύψους 3% ή 9,6 ευρώ.

  Το 2016, η ίδια σύνταξη, μετά τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, μειώθηκε πχ στα 200 ευρώ.

  Ωστόσο, συνεχίστηκε η παρακράτηση των 9,6 ευρώ υπέρ ΑΚΑΓΕ, αν και αυτό δεν έπρεπε, δεδομένου ότι η σύνταξη αυτή είχε πέσει κάτω από τα 300 ευρώ.

  Τα 9,6 ευρώ τα οποία κρατούνταν από τον συγκεκριμένο συνταξιούχο από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα (δηλαδή για 21 μήνες ) πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά.

  Συνεπώς,ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας πρέπει να λάβει πίσω 201 ευρώ (9,6 ευρώ παράτυπη κράτηση x 21 μήνες κατά τους οποίους έγινε αυτή η κράτηση).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων