Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 13:00

  Χρέος, αντικειμενικές και δημόσιο στο μικροσκόπιο των θεσμών

  Χρέος, αντικειμενικές και δημόσιο στο μικροσκόπιο των θεσμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι τεχνικές συζητήσεις για τις πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης εγκαίρως, δηλαδή με επόμενο βήμα την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τον Μάιο, θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. 

  Η Σύνοδος, σύμφωνα με την προσωρινή ατζέντα που παρουσιάζει η Ολλανδική κυβέρνηση, θα γίνει παρουσία των επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών που ήταν προ ημερών στην Αθήνα. Θα κληθούν να αποτυπώσουν την κατάσταση και το σχέδιο διαπραγματεύσεων που συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά. 

  Σημειώνεται ότι στην προσωρινή ατζέντα καταγράφεται η Ελλάδα ως το πρώτο θέμα στη σύνοδο. Επισημαίνεται ότι θα συζητηθεί και η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που εγκρίθηκε προ ημερών σε επίπεδο EWG (απομένει η διαδικασία έγκρισης από κοινοβούλια των πακέτων δόσεων με τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ να αναμένονται μέσα στον Μάρτιο).
   
  Αντικειμενικές, δημόσιο και υπεραξιολόγηση
   
  Στο πεδίο των 88 προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης, που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να βγει επιτυχώς από το Μνημόνιο, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο παράγοντας χρόνος. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, υπάρχουν μέτωπα όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, αλλά και οι αλλαγές στα επιδόματα και άλλα πεδία που έχουν πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας και εκτείνονται χρονικά έως και τον Ιούνιο.

  Στις αντικειμενικές το ορόσημο του Μαρτίου για εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης περί ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες θεωρείται πλέον πολύ δύσκολα επιτεύξιμο, συμπαρασύροντας τα επόμενα βήματα (που οδηγούν ακόμα και σε αποφάσεις για αύξηση του ΕΝΦΙΑ). Στο Δημόσιο προβλέπεται έως και τον Μάιο (εξ αναβολής από τον Μάρτιο) η τοποθέτηση 69 γενικών γραμματέων και έως τον Ιούνιο η τοποθέτηση ισάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (από συνολικά 10.000 αιτήσεις που έχουν γίνει).

  Το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό καθώς στις 21 Ιουνίου (σύνοδος Eurogroup) το επιθυμητό είναι από όλες τις πλευρές να υπάρξει η συνολική πολιτική συμφωνία όχι μόνο για την αξιολόγηση, αλλά και για το χρέος, το ΔΝΤ, την επόμενη ημέρα και για τα μέτρα/αντίμετρα. 

  Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα, δηλαδή με την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 - 2020 με υπερεπόπτη το ΔΝΤ, η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει. Και αναμένεται να γίνει και αυτή τον Μάιο, οδηγώντας σε ένα νέο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2019-2021 και αυξάνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.
   
  Το χρέος
   
  Στο πεδίο των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος, όπως έγινε σαφές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η αυστηρότητα της ειδικής μετα-μνημονιακής εποπτείας συνδέεται με το αν θα γίνουν ή όχι πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. κάτι που αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο). Επίσης μένει να αποσαφηνιστεί και το τι θα γίνει με το λεγόμενο "γαλλικό κλειδί", δηλαδή με τη σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος που θα εφαρμοστούν στο μέλλον με την πορεία του ΑΕΠ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ