Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 12:39

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έχουμε άγχος και πίεση να τελειώσουν όλα έως 21 Ιουνίου

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έχουμε άγχος και πίεση να τελειώσουν όλα έως 21 Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:34

  Της Δήμητρας Καδδά 

  "Έχουμε μεγαλύτερο άγχος από άλλες φορές και μεγαλύτερη πίεση προς τους υπουργούς" υπογράμμισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος της τετραήμερης διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα.

  Επισήμανε ότι το βασικό ορόσημο για να κλείσουν όλα είναι η 21η Ιουνίου (σύνοδος Eurogroup) και εξήγησε ότι αυτή την φορά δεν είναι εφικτό, όποιο μέτωπο έχει προβλήματα να μετατεθεί σε επόμενη αξιολόγηση καθώς "πέμπτη αξιολόγηση δεν υπάρχει. Γι' αυτό η πίεση είναι αυξημένη".

  Τον Μάιο αποφασίζει το ΔΝΤ 

  Ερωτηθείς για το πότε θα λάβει τις αποφάσεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απάντησε ότι (το Ταμείο) έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά πως πριν λάβει την απόφασή του πρέπει να έχει διαθέσιμα και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνο του 2018, κάτι που θα καταστεί εφικτό το Μάιο. 

  Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι ναι μεν ήταν μία επιτυχημένη αποστολή, αλλά κατεγράφησαν και δυσκολίες οι οποίες στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι τεχνικής φύσεως. Συμφωνήθηκαν επίσης τα βήματα που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν μπήκαμε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, εξηγώντας ότι δεν μπήκαν στο τραπέζι τα μέτρα, τα αντίμετρα και τα άλλα μεγάλα μέτωπα της δ' αξιολόγησης. 

  Οι εκθέσεις

  Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επεσήμανε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν στους θεσμούς το επόμενο διάστημα στοιχεία για 7-8 πεδία της διαπραγμάτευσης τα οποία περιλαμβάνουν: την Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος (για την οποία έδειξαν ειδικό ενδιαφέρον οι θεσμοί), την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τις παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη καθώς κι άλλα θέματα του Υπουργείου Εργασίας και του δημοσίου. 

  "Αγκάθι" οι αντικειμενικές

  Σε ερώτημα για το αν θα καθυστερήσουν οι αντικειμενικές αξίες, ένα πεδίο στο οποίο η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, επανέλαβε ότι αυτή τη φορά είμαστε δεσμευμένοι να "υλοποιήσουμε το πρόγραμμα" μη αποκλείοντας ωστόσο και το σενάριο να χρειαστεί παραπάνω χρόνος. 

  Την ίδια στιγμή, δεν απέκλεισε να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο σημερινό EuroWorking Group. Ανέφερε ότι το ΦΕΚ με την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό αναμένεται ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ενώ πρόσθεσε πως έχουν σταλεί νέα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 'Οπως επεσήμανε όμως δεν ήταν εκείνη τη στιγμή γνωστό σε αυτόν αν θα έχουν προλάβει να ενταχθούν ή όχι αυτά τα νέα δεδομένα στο Compliance Report και αν κατά συνέπεια το EWG θα μπορέσει να λάβει απόφαση ή θα αρκεστεί σε μία θετική συζήτηση αναφορικά με τα 5,7 δισ. ευρώ της υποδόσης. 

  Τέλος, πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν πως ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε "σε πολύ θετικό κλίμα". Ανέφεραν ότι κατά τις συναντήσεις οι οποίες "ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως και συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών".

  Ανέφεραν ότι ορίζοντας είναι ο επόμενος κύκλος συναντήσεων και "η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για  την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ